Erektil Disfonksiyon (Sertleşme Sorunu)

Sertleşme problemi (erektil disfonksiyon) için son zamanlarda tedavilerle devamlı ve kalıcı çözüm yolları sunuluyor. İlaç Tedavileri, Şok Dalga Tedavisi(ESWT), Penise PRP, Penis Protezi Uygulamaları Hijyeni sağlanmış muayenehanelerde hasta özeli korunarak son teknoloji ile birlikte tedaviler gerçekleştiriliyor.

Erektil disfonksiyon veya iktidarsızlık olarak adlandırılan bu durum cinsel birleşmede gerçekleşmesi gereken ya da tatmin edici birleşmeyi gerçekleştiremeyen kişilerde oluşan duruma verilen isimdir.

Ereksiyon (Sertleşme) Mekanizması: Cinsel uyarılma ile meydana gelen hormon salınımı ve sinirsel uyarı ile penise kan akışını sağlayan damarlarda genişleme, kanı toplayan damarlarda ise kapanma oluşarak kan penisin içine dolar. Penis kanla dolduğu için bununla birlikte sertleşme oluşmuş olur. Ereksiyonun sağlıklı bir halde oluşması için hormonal, sinirsel, damarsal ve penise ait doku bölümleri eşgüdümlü ve düzgün şekilde çalışmalıdır.

İktidarsızlık Tedavi Yöntemleri

Yaşam tarzı değişiklikleri ve risk faktörlerinin belirlenmesi gerekir. Sigarayı bırakmak, daha az alkol tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak başlıca önerilerdendir. Bununla birlikte şeker, tuz ve yağlı yiyeceklerin kısıtlı tüketilmesi, kalp ve damar sağlığını muhafaza şekilde beslenmek hem cinsel performans kalitesinde yükseliş hem de genel sağlık ve yaşam kalitesinde iyileşme sağlayacaktır.

Birinci Basamak Tedaviler

Ağızdan İlaç Tedavisi: Erektil disfonksiyon tedavisinde ilk tavsiye tedavi fosfodiesteraz 5 inhibitörü (PDE-5) ilaçlardır. Bu ilaçlar penisteki damarlarda genişlemeye sebep olur ve kan akımını arttır.PDE-5 inhibitörlerinin başlıca yan etkileri: burun tıkanıklığı, baş ağrısı, mide yanması, yüzde kızarıklık, geçici görme bozukluğu ve uyuşukluk hissidir. Nitrat içeren ilaç kullanan hastalarda ise  PDE-5 inhibitörlerinin kullanımının ani kan basıncı düşüklüğüne sebep verebileceği göz ardı edilmemelidir. Bu ilaçların kardiyak ve sistemik yan etkileri bulunduğundan ötürü tedaviden önce kesinlikle doktor kontrolü gereklidir.

ESWT (Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi): Düşük yoğunluklu ses dalgalarıyla birlikte peniste doku yenilenmesi ve yeni damar oluşumu sağlayarak sertleşme sebebi için kalıcı çözüm sağlayan bir uygulamadır. Anesteziye gerek olmadan bir işlem olup poliklinik şartlarında 20’şer dakikalık 6 seans halinde uygulanma yapılmaktadır. Hasta uygulama sonrası rutin yaşamına devam edebilmektedir. Bu işlem ile hastaların %70-80’de başarılı sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Herhangi bir risk içermemesi ve yüksek etkinliği nedeniyle Avrupa Üroloji Derneği Kılavuzlarında 1. sırada önerilen tedavi yöntemleri arasında yerini almıştır.

Vakum Cihazları: Penis üzerine yerleştirilen silindir biçimli cihazlar tarafından, negatif basınç etkisiyle kanı penis içinde toplayarak ereksiyonu sağlarlar. Ereksiyon kusurlarının tedavisinde güvenli ve etkili bir metottur. Vakum işleminden sonra penis köküne yerleştirilen sıkma halkasının 30 dakikayı aşkın süreli kullanımı önerilmemektedir. Aksi halde peniste uyuşma, his kaybı gibi istenmeyen etkiler görülmektedir.

İkinci Basamak Tedaviler

İntrakavernozal Enjeksiyonlar: Vasküler, sinirsel ya da psikolojik nedenli bir sürük ereksiyon kusurunda etkili bir tedavi metodudur. Hastanın kendisinin penis içerisine ince uçlu bir enjektör vasıtasıyla ilaç enjekte etmesi esasına dayanır. Enjekte edilen ilaç kan damarlarını genişleterek penisin kan ile dolmasını ve ereksiyon haline gelmesini sağlar. En çok görülen yan etkisi ise ilaç uygulanan bölgede oluşan fibrozistir. Minimum seviyede ise enjeksiyon sonrası baş dönmesi ve hipertansiyon bildirilmiştir. İlaç uygulaması sonrası 4 saat içerisinde ereksiyon sona ermezse priapizm olarak isimlendirilir. Seri bir şekilde müdahale yapılmalıdır.

Üçüncü Basamak Tedaviler

Penis Protezleri: Bu protezler, penisin sertleşmesini gerçekleştiren dokuların (kavernöz yapılar) içlerine ameliyat ile birlikte koyulan silikon alaşımlı implantlardır. Bükülebilir ve şişirilebilir olarak 2 tipe ayrılmaktadır.

Sertleşme problemine farklı tedavilerden yeterince cevap alınamadığı ve hastaların beklentileri karşılanmadığı durumunda büyük ölçüde de organik kökenli sertleşme problemi yaşayan hastalarda uygulama yapılmaktadır.

Hastaların bundan sonraki cinsel yaşamlarında bir daha sertleşme problemi yaşamayacak olması ve yaşlılık halinde de performanslarında aynı şekilde sorun yaşamayacak olmaları en büyük etki ve avantajdır.