Göz Kapağı Estetiği

35 – 40 yaşından sonra göz kapakları ve kaşlarda meydana gelen bazı değişiklikler yüzümüzün daha yorgun ve yaşlı görünmesine neden olur. Er ya da geç değişir. Özellikle genetik faktörler ve güneş hasarı gibi çevresel etkiler önemlidir.

Alt ve üst göz kapaklarında yorgun veya yaşlı görünmeye neden olan değişiklikler nelerdir?

Fazla cilt. Göz kapağı derisi çok ince bir deridir. 35 yaşından sonra özellikle yerçekiminin etkisiyle kaşlarımız ve alnımız aşağı doğru hareket eder. Bu etki ve zamanla cildin elastikiyetini kaybetmesi ile özellikle üst göz kapağı ve alt göz kapağında deri fazlalığı oluşur. Üst göz kapağındaki fazla deri bazen üst göz kapağı sınırının altına düşer ve görmeyi zorlaştırır.

şişlikler Görme organımız olan göz küresi, bir yağ yastığının içinde yer alır. Üst göz kapağı ve alt göz kapağı derisinin altında bu yağ yastığı ince bir zarla çevrilidir. Bu zar tabakasının gevşemesi ve zayıflaması nedeniyle alt ve üst göz kapaklarında şişlikler oluşarak uykusuz, yorgun bir görünüme neden olur. Aslında göz çevresindeki bu şişlikler yağ tabakasının öne doğru çıkmasıdır.

Alt ve üst göz kapaklarındaki deri fazlalığı, cildin elastikiyetini kaybetmesi, güneş hasarı gibi pek çok faktör ince kırışıkların oluşmasına neden olur.

Kaşların düşmesi. Kaşların aşağı doğru yer değiştirmesi de üst göz kapağı derisinin fazlalığını arttırır. Kaş kaldırma genellikle üst göz kapağı estetiği ameliyatları ile birlikte yapılır ve sonuç daha başarılı olur.

Üst göz kapağı estetiği ameliyatında farklı olan nedir?

Üst göz kapağı estetiği ameliyatında genellikle üst göz kapağındaki fazla deri ve kas alınır. Üst göz kapağı açılır ve göz daha parlak görünür. Fıtıklaşan ve gözün şiş görünmesine neden olan fazla yağ alınır ve sarkan gözyaşı bezi yukarıya taşınarak daha genç bir görünüm sağlanır.

Üst göz kapağı ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Bu ameliyattan sonra erken dönemde iz oluşur. Üst göz kapağı derisi genellikle çok iyi iyileştiği için bu iz yaklaşık 3 ay sonra çok ince beyaz bir çizgi haline gelir ve o kadar iyi iyileşir ki başkası tarafından yakından bile fark edilmez. Kötü yara izi çok nadirdir.

Alt göz kapağı ameliyatından iz kalır mı?

Alt göz kapağı estetiği ameliyatında birden fazla kesi ve ameliyat çeşitleri anlatılmıştır. Klasik ameliyat tipinde kirpik kenarı altından bir kesi yapılır ve bu kesiden fazla yağ, deri ve kas alınarak göz kapağı gerdirilir. Bu ameliyatla ilgili en önemli risk göz kapağı seviyesinin kaybı riskidir. Kesilerin göz kapağının içinden yapıldığı teknikle gerçekleştirilen göz kapağı estetiği ameliyatlarını deneyimli cerrahlar tercih etmektedir. Böylece dış tarafta iz kalmaz ve göz kapağının seviye kaybı riski neredeyse ortadan kalkar. Dikkatli yapıldığında çok güvenilir bir yöntemdir. Alt göz kapağındaki torbalanmayı neredeyse tamamen düzeltir. Bu cerrahi teknikte cilt çıkarılmadığı için kimyasal peeling ile cilt daha gergin ve ince kırışıklı görünür.

Bu ameliyatlardan sonra ne zaman normal görünebilirim?

Bu operasyonlar küçük müdahaleler gibi görünse de göz kapağındaki deri çok ince olduğu ve bu nedenle kolay şiştiği için ödemin geçmesi 15 gün sürer. İlk 3 – 4 gün çok ciddi ödem oluşur ve 5 – 7 gün sonra koyu renkli güneş gözlükleri ile günlük hayata başlamak mümkün olabilir. 1. ayın sonunda normal  görünüme büyük ölçüde yaklaşılır ancak hafif kalın göz kapakları ve hafif kızarıklıklar olur. 3. ayın sonunda  sizi tanımayan biri ameliyat olduğunuzu anlayamaz.

Bu ameliyatlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?

Hem alt göz kapağı hem de üst göz kapağı estetiği ameliyatları lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanede yatmadan evinize gidebilirsiniz.