Meme Estetiği (Göğüs Estetiği) Nedir?
Meme estetiği, günümüzde plastik ve estetik cerrahi alanında en sık uygulanan estetik operasyonlardan birisidir. Meme estetiği, meme dokusunun hamilelik, emzirme veya yaşlılık gibi sebeplerden dolayı dezenformasyona uğraması ve benzeri sağlık problemleri sebebiyle yapılabilir.
Bunun yanında eğer kişi göğüs bölgesinin görüntüsünden rahatsızsa, bu durum ona özgüvensizlik yaşatıyorsa veya daha da basiti kişi dış görünüşünü arzu ettiği şekilde değiştirmek istiyorsa, meme estetiği yaptırma kararı alabilir. Meme estetiği kişinin dış görünüşüne doğrudan bir değişime sebep olur ve işlemin çapı tamamen kişinin isteğine göre belirlenir.
MEME ASİMETRİSİ
Göğüs asimetrisi aslında tüm kadınlarda vardır. Aslında meme asimetrisi normaldir, simetri neredeyse imkansızdır. Normal sınırlardaki asimetrilerin hiçbiri dikkat çekmez. Bazı asimetriler biraz daha belirgindir, ancak dikkat dağıtıcı değildir. Düzeltme açısından bu yazının konusu olan asimetriler hem dikkat çekici hem de rahatsız edici asimetrilerdir.
Göğüslerimde ameliyat gerektiren bir asimetri olup olmadığını nasıl anlarım? Asimetri derecesi nedir?
Asimetri derecesinin bilimsel bir oranı yoktur. Sizi rahatsız eden bir asimetriniz varsa bizimle iletişime geçtiğinizde bu asimetrinin düzeltilip düzeltilemeyeceğini size detaylı olarak anlatacağız. Her asimetri ameliyatla düzeltilemez. Minimal, göze çarpmayan asimetrileri düzeltmeye çalışmak daha kötü sonuçlar doğurabilir.
Meme asimetrisi ameliyatı iz bırakır mı?
Meme asimetrisini düzeltmek için genellikle bir memeyi küçültüp diğerini büyütmek gerekir. Meme ucunun çevresinden aşağıya doğru uzanan çizgi şeklinde bir iz olabilir. Bu ameliyatlarda silikon meme protezi kullanmak gerekebilir.
MEME KALDIRMA
Göğüs dikleştirme (tıbbi adı mastopexy), sarkık memelerin uçlarının daha yükseğe çıkarılarak memelere daha yuvarlak, dolgun ve sıkı bir şekil verilmesi ameliyatıdır.
Göğüsüm sarkıyor mu?
Göğüs uçlarınız meme altı kıvrım hizasında veya altında ise plastik cerrahi kitaplarına göre memeleriniz sarkık meme olarak kabul edilir. Ama asıl kriter aynanın karşısında ne gördüğünüzdür. Bize başvuran hastalarımız genellikle meme uçlarınızın aşağıyı göstermesinden, meme üst kısmının boş olmasından ya da sütyensiz göğüslerinin çok düşük olmasından şikayet ederler.
Hamilelik ve kilo alımı sırasında meme hacmi artar. Hamilelik veya kilo verme sonrası meme hacmi çok küçülürse genişleyen deri küçülmeyeceği için aşağı sarkar.
Sadece meme implantı koyarak sarkıklık düzeltilebilir mi?
Göğüs dikleştirme ameliyatı tecrübeli ve yetenekli ellerde çok iyi sonuç verse de iz bırakan bir ameliyattır. Bu izleri istemeyen ve ciddi sarkmaları olmayan hastalarda; sadece meme implantının yerleştirilmesi memenin görünümünü ve estetiğini önemli ölçüde iyileştirir. Meme estetiğinin meme implantı yerleştirilerek düzeltilmesi her durumda başarılı olmayacaktır. Göğüs dikleştirme ameliyatı ciddi derecede deri fazlalığı, sarkma ve meme ucunun çok düşük olduğu durumlarda yapılmalıdır.
Meme dikleştirme ameliyatında iz nasıl kalır?
Bu ameliyatta meme başı estetik ölçülerde olması gereken yere kadar yukarıya taşınır ve fazla deri çıkarılır. Meme ucundan meme alt kutbuna kadar uzanan yuvarlak ve düz çizgiler oluşabilir. Meme altı yara izi de kalabilir. Bu izler erken dönemde kırmızı-mor olabilir. Zamanla çoğu hastada izlerin rengi solar ve ten rengine yakın beyaz bir çizgi oluşur.
Göğüs dikleştirme ameliyatında implant takılır mı?
Göğüs implantları genellikle meme dikleştirme ameliyatları sırasında cerrahlar tarafından kullanılır. Memenin üst kısmındaki hacim eksikliği çok belirgin ise bu ameliyatta meme protezi uygulaması ile daha başarılı bir sonuç alınacaktır. Ayrıca yerleştirilen meme protezi meme dokusu gibi yerçekimi etkisi ile sarkmadığı için memenin üst kısmındaki (dekolte bölgesi) hacim daha uzun süre korunur.
İmplant yaptırmadan sadece meme dokusunu askıya alarak başarılı bir ameliyat yapılabilir mi?
Bu sarkma derecesine bağlıdır. Bazı cerrahlar memenin tamamı sarkık ve memenin üst kısmında doku kalmamış bir hastada sadece askı yöntemini kullanmayı sağlıklı bulmazlar. Yukarıda asılı kalan meme dokusu eski yerine dönmeye çalışacaktır. Çok düşük olan bir memeyi dikleştirmeye çalıştığınızda sonuç erken dönemde başarılı gibi görünse de hızla tekrar sarkacaktır. Daha az sarkık ve dekolte bölgesinde yeterli doku bulunan memelerde sadece askı yöntemi ile çok başarılı sonuçlar elde edilir. Çok sarkık ve içi boş göğüslere meme protezi koymak çok daha başarılı olacaktır. Daha az sarkık ve üst kısımda yeterli meme hacmi olan memelerde meme askı yöntemi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilecektir.
Göğüs dikleştirme sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Meme dikleştirme ameliyatından sonra 1 gün hastanede kalırsınız. Ameliyatın 4. saatinde yürüyüşe başlanır . Ağrılı bir ameliyat değildir. 1 gün sonra hasta hareket kabiliyeti kazanır ve günlük hayatına ve kişisel bakımlarına rahatlıkla devam edebilir. İşe dönüş genellikle 1 hafta içinde mümkündür. Hastanın yara iyileşme bozukluğu (aşırı yara iyileşmesi) yoksa ameliyat izi 3 – 6 hafta içerisinde kaybolur ve 6 – 9 ay içerisinde daha az görünür hale gelir.
Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra hastalar emzirebilir mi?
Meme dikleştirme ile ilgili en sık sorulan sorular, ameliyattan sonra emzirip ememeyecekleridir. Bu ameliyattan sonra süt miktarı azalabilir ancak hastaların büyük bir çoğunluğu rahatlıkla emzirirler.
MEME BÜYÜTME
Günümüzde meme büyütme en yaygın olarak meme dokusunun altına silikon implantlar veya meme dokusunun altındaki kas yerleştirilerek yapılmaktadır. Yapısal olarak küçük memesi olan, gebelik sonrası ve kilo alıp vermeye bağlı olarak meme hacmi azalmış kadınlarda daha hacimli ve dik bir meme oluşturulması amaçlanır. İmplant dışında yağ nakli ve sentetik dolgu maddeleri kullanılarak memeye hacim kazandırma işlemleri nispeten yeni ve sınırlı sayıda uygulanan yöntemlerdir.
Meme büyütme ameliyatından sonra memeleriniz daha dik ve hacimli görünür.
Vücudunuz daha dengeli bir görünüm kazanır.
Fiziksel özgüveniniz artar.
Belli bir sınırın üzerinde sarkmış memelerde meme büyütme ameliyatı meme dikleştirme ameliyatı ile birlikte yapılmalıdır. Bu gibi durumlarda meme dokusunun altına implant yerleştirmek yeterli olmayacağı gibi meme ucunu daha yüksek bir yere taşımak da gerekecektir.
Meme büyütme ameliyatı izsiz bir ameliyat değildir. Aslında plastik cerrahi işlemlerinin çoğunda bazı izler oluşur. Bu izler daha az fark edilen bölgelere yerleştirilir ve mümkün olduğu kadar küçük kesilerden ameliyat yapılır, böylece izler çok kısa ve daha az görünür olur. Meme büyütme ameliyatı meme altı, meme ucu çevresi ve koltuk altı olmak üzere üç bölgeden yapılan kesilerle yapılır. İmplantın yerleştirilmesi için yapılan kesi alanlarının her biri bir takım avantaj ve dezavantajlar sağlamaktadır.
MEME ALTINDA YAPILAN KESİZ
Bu kesi ile meme altı hattı veya onun yarım santimetre üzerinde kalan iz oluşturulur. Protez bu bölgeye yerleştirilir. Bu bölgeden yapılan ameliyatlarda implantın yerleştirileceği bölge daha iyi görülür ve kan damarları daha net durdurulur. İmplantı yerleştirmek çok kolaydır ve implantı yerleştirirken parmaklarla doku ve kan damarlarına zarar verme olasılığı daha düşüktür. Birçok implant firması implant güvenliği için bu bölgeden kesi yapılmasını önermektedir. Kişide yara iyileşme bozukluğu (aşırı yara iyileşmesi) yoksa bu ameliyattan sonra kalan iz yaklaşık 4 – 5 cm uzunluğunda, çizgisel, ten rengine yakın ve meme altındaki kıvrımda kalan iz olacaktır. Bu teknik ile ameliyat olan kişiler bu izden rahatsız olmazlar.
MEME BAŞI ÇEVRESİNDEN YAPILAN KESİ
Bu kesi ile implant yerleştirilmesi de sık kullanılan bir yöntemdir. Bu kesi meme ucunun etrafındaki renkli bölge ile cilt arasında yapıldığı için iyileşme sonrasında neredeyse hiç fark edilmeyecek bir iz kalır. Ancak bu bölgeden yapılan kesiler çok küçük oranda da olsa meme başı duyusunda azalmaya neden olabilir. Meme ucundan implant yerleştirilebilmesi için meme ucunun etrafındaki renkli bölgenin belli bir genişlikte olması gerekir. Meme ucunun etrafındaki renkli derinin çapı 4 cm’den büyükse kişi böyle bir kesi için uygundur.
KOLTUK ALTINDAN YAPILAN KESİZ
Koltuk altından yapılan kesi, son zamanlarda medyada sıkça reklamını gördüğünüz “memede iz bırakmadan meme büyütme” sloganıyla daha da bilinir hale geldi. Aslında bu, intraoperatif salin (izotonik NACL) implantların yerleştirilmesi için tarif edilmiş bir tekniktir. Bu protezler sönük bir kılıf olarak memeye yerleştirilir ve içinde bir balon şişirilir. İçi su dolu olduğu için dışarıdan dokunulduğunda silikon jel implantlar kadar doğal hissetmezler ve zamanla su hacminin bir kısmını kaybedebilirler. Bu kesiden jel dolgulu hacimli bir implant yerleştirilirken implantın yerleştirileceği bölgeye uzak bir noktadan yerleştirilmeye çalışıldığı için implantın duvarı zarar görebilir. Koltuk altı kesisinden yapılan implant yerleştirme ameliyatlarında meme altının şekillendirilmesi daha zordur ve düzensizlikler oluşabilir. Bu teknik, riskleri nedeniyle diğerleri kadar popüler değildir.
AMELİYAT ÖNCESİ
Ameliyat öncesi genel anestezi ile yapılan tüm ameliyatlarda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Hastanın sigara içmesi durumunda en az 2 – 4 hafta önce sigara bırakılmalıdır. Sigaradaki nikotin kan damarlarını büzerek dokuya daha az kan gitmesine neden olur bu da hem yara iyileşmesini yavaşlatır hem de o bölgeye daha az oksijen ve besin gitmesi sonucu enfeksiyon olasılığını artırır.
Aspirin gibi kanama pıhtılaşma zamanını geciktiren ilaçlar, ağrı kesici-parasetamol hariç diğer NSAİ ilaçlar ve E vitamini en az 1 hafta önce kesilmelidir.
Ameliyattan önceki 1 hafta içinde alkol tüketilmemelidir. Sarımsak, ginko biloba, ginseng (bitkisel takviyelerde bulunur) alınmamalıdır. Bu tür takviyeler ayrıca kanama süresini uzatır. Ameliyattan birkaç gün önce protein ağırlıklı (et, süt, yumurta ve balık) tüketilmesi önerilir.
AMELİYAT
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ortalama 1,5 – 2 saat sürer. Ameliyat planının ameliyat öncesi çizimleri hasta odasında yapılır. Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer. Meme implantı ameliyatı için implantın yerleştirileceği birçok farklı teknik ve kesi tarif edilmiştir. Bir diğer önemli nokta ise implantın nereye yerleştirileceğidir. Birçok teknik literatürde daha az rastlanan meme implantı bulunsa da genel olarak 3 bölgeye yerleştirilmektedir. Bu alanlar meme altı, fasya (zar altı) veya kas altıdır. İmplant, meme dokusu veya bezinin hemen altındaki kas ve kas zarı üzerine yerleştirilir.
- Göğüs Bezinin Altında
İmplant meme bezinin altına yerleştirildiği için meme bezini ve cildi daha iyi açar. İmplantın bu planda yerleştirilebilmesi için meme dokusunun belli bir kalınlıkta olması gerekir. Bu kalınlık meme üst sınırında 2 cm olmalıdır; aksi takdirde implantın üst sınırında hissedilir ve net bir şekilde fark edilir.
- Ön Panelin Altında (DACE)
Diğer iki yönteme göre daha yeni bir yöntemdir. İmplant pektoral kas (göğüs kası) zarının altında oluşturulan bölgeye yerleştirilir. Bu yöntem meme dokusu az olan ve meme altına implant yerleştirilemeyen hastalarda uygulanabilir. Kas altı uygulamaya göre daha az ağrılıdır. Ameliyat tekniği olarak bölgenin hazırlanması daha zordur ve ameliyat süresi 30 – 45 dakika daha uzundur. Kas altı meme implantı ameliyatlarının uzun vadeli sonuçları hakkında hala çok fazla bilgiye sahip değiliz.
- Kasın Altında
İmplant meme dokusunun altındaki kas altına yerleştirilir. Kas implantı kapatacağı için implantın görünürlüğü azalacaktır. Bu kas çok iyi kanayan ve implantı saran bir doku olduğu için implantla ilgili uzun vadeli problemlerin (kapsül kontraktürü gibi) olma olasılığı azalır.
İmplant kasın altına yerleştirildiğinde ve kas yeterince gevşetilmediğinde, kasın hareketi ile implant yukarı doğru hareket edebilir ve implant da kasın hareketi ile hareket edebilir. Bu durumda meme altı yeterince açılmaz. Göğüs altının üste göre daha hacimli olduğu, meme uçlarının hafif yukarıya baktığı konik görünüm oluşmaz.
Bu sorunların üstesinden gelmek için tıp literatüründe DUAL PLAN (dual plan-kas ve meme bezi) adı verilen bir teknik geliştirilmiştir. Bu teknikte kas deriden ve bağlı olduğu kemikten ayrılarak hafifçe yukarı doğru yer değiştirir ve sadece protezin üst kısmında bulunur. İmplantın alt kısmında meme bezi bulunur. Böylece implant yukarı doğru hareket etmez ve memeyi iyi açar. İmplantın bu yerleşimi hem kas altı hem de meme altı yerleşim avantajlarına sahiptir.
Ameliyat sonrası meme ameliyatları için tasarlanmış kompresyon korsesinin 4 hafta süreyle kullanılması gerekmektedir.
Meme büyütme ameliyatında hastanın meme hacmine, deri miktarına, sarkık olup olmamasına ve meme ucunun konumuna göre farklı tipte protezler kullanılabilir. Ameliyat öncesi titiz bir ön değerlendirmenin çok önemli olduğu bir ameliyattır.
MEME KÜÇÜLTME
Büyük göğüslü kadınlar hayatları boyunca onları saklamaya çalışır, dar sütyenler giyer ve kıyafet seçmekte zorlanırlar. Yıllarca göğüs ön duvarında iri meme taşımak omurga ve sırtın tamamında ciddi sorunlara neden olur. Kalıcı omuz ağrısına neden olabilirler. Özellikle yaz aylarında meme altlarında deri döküntüsü ve koku sorunları oluşur. Sutyen askıları omuzlarda derin izler oluşturur.
Genel anestezi altında yapılan meme küçültme ameliyatı ile büyük memelerden kaçınılabilir. Göğüslerdeki fazla yağ ve deri alınır ve sarkan meme başı daha yüksek bir yere taşınır.
Bu ameliyattan sonra iz nasıl olur?
Bu ameliyattan sonra oluşacak izler en önemli konudur. Meme altından aşağıya doğru inen çizgiler şeklinde meme altı kıvrımları ve izleri oluşabilir. Bu izler zamanla büyük ölçüde kaybolur. Kilolarını vermiş, kendini daha özgür ve hafif hisseden kadınlar genellikle bu izleri önemsemezler. İz konusunda daha hassas olan kadınlar için tek dikey iz (meme altında iz yok) cerrahi tekniği ile meme altında iz oluşmadan meme küçültülebilir.
Ameliyata nasıl hazırlanılır?
Özellikle sigara kullanıyorsanız ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonra ara vermelisiniz. Eğer kullanıyorsanız E vitamini ve aspirin almayı bırakmalı ve ameliyattan önce ağır diyet rejimlerinden kaçınmalısınız. Soğuk algınlığı veya başka bir enfeksiyon ameliyatın gecikmesine neden olabilir.
Ameliyat nerede ve anestezi yöntemiyle yapılır?
Meme Küçültme Ameliyatı ameliyathane şartlarında genel anestezi ile yapılır.
Meme küçültme ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Meme küçültme ameliyatı sonrası 1 gün hastanede kalabilirsiniz. Ameliyatın 4. saatinde yürüyüşe geçilir . Ağrılı bir ameliyat değildir. 1 gün sonra hasta hareketlilik kazanır ve günlük hayatına ve kişisel bakımlarına rahatlıkla devam edebilir. İşe dönüş genellikle 1 hafta içinde mümkündür. Hastanın yara iyileşme bozukluğu (aşırı yara iyileşmesi) yoksa ameliyat izi 3 – 6 hafta içerisinde kaybolur ve 6 – 9 ay içerisinde daha az görünür hale gelir.
Meme küçültme ameliyatından sonra emzirebilir miyim?
Meme küçültme ile ilgili en sık sorulan soru, ameliyat sonrası memelerde süt yapılıp yapılmadığıdır. Bu ameliyattan sonra üretilen süt miktarı azalabilir ancak hastaların büyük çoğunluğunda emzirme sorunu yaşanmaz.
Doğumdan ne kadar sonra bu ameliyatı olabilirsiniz?
Emzirme kesildikten sonra memelerin gebeliğin etkisinden kurtulması ve biraz küçülmesi için yaklaşık 6 ay beklenmelidir. Göğüs büyüklüğünden kaynaklanan sırt ağrısı ve kızarıklıklara hiçbir kadın katlanmak zorunda değildir. Çevrenizde bu ameliyatı olmuş kadınlarla konuşmak, bu sorunun ne kadar önemli olduğunu ve ameliyattan sonra ne kadar rahatlayacağınızı anlamanıza yardımcı olabilir.