Muğla
Ege ve Akdeniz’in birleştiği büyüleyici bir tatil cenneti olan Muğla; toplam 1100 kilometreyi bulan sahil şeridi, mavi bayraklı plajları, gizli koyları ve tabiat cennetleriyle her yıl milyonlarca turisti misafir ediyor. Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en popüler tatil destinasyonlarından olan Bodrum, Fethiye, Ölüdeniz, Marmaris, Datça, Dalaman gibi turizm olanakları gelişmiş ilçesi ve beldeleri ile her köşesinde farklı bir güzellik göreceğiniz Muğla, aynı zamanda ülkemizin en önemli tekne ve yat limanlarına da ev sahipliği yapıyor. Muğla otelleri de hem yerli hem de yabancı yüzbinlerce turist ağırlıyor.
Bodrum Yarımadası, Datça Yarımadası, Bozburun Yarımadası’nın el değmemiş doğal güzellikleri ve tarihi hazineleri arasında yürüyüşler yapabileceğiniz şehirde Gökova Körfezi ve Hisarönü Körfezi’nin ıssız adalarını gezebilir veya uzman dalgıçlarla yüzlerce yıllık batıklara dalışlar yaparak etkileyici su altı zenginliklerine şahit olabilirsiniz.
1- Bodrum
Sadece Muğla’nın değil Türkiye’nin de en ünlü turistik noktalarından biri olan Bodrum; mavi bayraklı plajları, gizli koyları, tarihi hazineleri ve kaliteli otelleri ile özellikle yaz tatillerinin en popüler tatil adreslerinden biri. Bodrum Yarımadası’nın büyüleyici koylarından dolayı tekne gezileri ve mavi yolculukların en sevdiği rotalar arasında yer alan Bodrum; Gümbet, Yalıkavak, Turgutreis, Gümüşlük, Bitez, Gündoğan, Akyarlar ve Güvercinlik gibi her biri turizm olanakları açısında çok gelişmiş birbirinden güzel turistik beldelerinde de binlerce turisti misafir ediyor.
Dünya mutfaklarından lezzetlerden salaş balık restoranlarına kadar pek çok alternatif bulabileceğiniz ilçe, eğlence denince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden olan Bodrum Barlar Sokağı’nda ise büyük gece kulüplerinden rock ve caz barlara kadar pek çok mekanı bir arada sunuyor.
1402 yılında inşa edilen Bodrum Kalesi ve kalenin içinde hizmet veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni gezebileceğiniz ilçede Bodrum Çarşısı’nda tatil alışveriş yapabilir; Zeki Müren Müzesi, Bodrum Deniz Müzesi, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü gibi çok ziyaret edilen yerlere uğrayabilir veya Bodrum’un simgesi haline gelen yel değirmenlerinin gün batımlarında muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bodrum Yat Limanı’ndan hareket eden saatlik ve günübirlik tekne turlarına da katılmanızı önerdiğimiz gezinizde antik dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi ve yıl boyu pek çok önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Bodrum Antik Tiyatrosu’nu da mutlaka ziyaret etmelisiniz.
2- Marmaris
Muğla’nın hem popüler tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, Ege Denizi’nin Akdeniz ile buluştuğu masmavi sularıyla her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti misafir ediyor. Konaklama olanakları bakımından son derece gelişmiş olan ilçede 5 yıldızlı otellerden kaliteli butik otellere, doğa otellerinden müstakil villalara kadar her bütçeye uygun otel bulmak mümkün. Tatil alışverişlerinin vazgeçilmez adreslerinden Marmaris Büyük Çarşı’da yüzlerce yöresel ürünü inceleyebileceğiniz gezinizde görkemli Marmaris Kalesi’nin surlarından manzarayı izleyebilir ve kale içinde hizmet veren arkeoloji müzesinin paha biçilmez koleksiyonlarını inceleyebilirsiniz.
İçmeler, Turunç, Orhaniye, Hisarönü ve Selimiye gibi birbirinden güzel tatil beldeleriyle de yılın her mevsimi insanları kendine çeken Marmaris, aynı zamanda bölgenin en önemli limanlarından birine de ev sahipliği yapıyor. Marmaris Limanı’ndan her saat hareket eden teknelerle mavi yolculuklara çıkabilir, onlarca kilometrelik yürüyüş parkurlarında ise Ege Denizi manzaralar arasında temiz havada yenilenebilirsiniz. Uzunyalı Plajı, İçmeler Plajı ve Turunç Plajı gibi mavi bayraklı Marmaris plajları ise güneşlenip denizin tadını çıkarmak için ideal.
3- Fethiye
Muğla’nın her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan başka bir turistik ilçesi olan Fethiye, şehir merkezine yaklaşık 115 kilometre uzaklıkta keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Mavi bayraklı Çalış Plajı, yerli ve yabancı turistlerin alışveriş yapmak için ilk uğradığı yerlerden olan tarihi Paspatur Çarşısı ve binlerce tarihi hazinelerin sergilendiği Fethiye Müzesi’ni gezebileceğiniz ilçe; her bütçeye uygun butik otelleri, apart otelleri, restoranları ve kafeleriyle tam bir tatil cenneti.
Kartpostal güzelliğindeki manzarası ve dalgasız deniziyle dünyanın her yerinden insanların akın ettiği Ölüdeniz, 1. derece sit alanı olarak korunan ve dünyada çok az yerinde görebileceğiniz kelebek türlerine ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi, tekne turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz Kleopatra Adası, Kabak Koyu, Cennet Koyu, Katrancı Koyu, Kuleli Koyu, Aksazlar Koyu ve Boncuklu Koyu gibi pek çok doğal güzelliğe sahip Fethiye, günübirlik gezilerin yanı sıra her mevsim tatil yapmak için Muğla’da gidebileceğiniz en popüler yerler arasında.
4- Gümbet
Avrupa’nın en güzel balayı destinasyonlarından biri olarak gösterilen Gümbet, Muğla’ya 113 kilometre, Bodrum’a ise sadece 3 kilometre uzaklıkta. Deniz manzaralı butik otelleri, kaliteli restoranları ve kafelerinin yanı sıra özellikle yaz aylarında turistlerle dolan barlar sokağıyla da ünlü olan tatil beldesinin mavi bayraklı plajlarında da birçok plaj kulübü ve su sporu merkezi hizmet veriyor.
İnce kumlu tertemiz sahili 1 kilometre boyunca uzanan Gümbet Koyu’nda tüm gün masmavi denizin ve su sporu olanaklarının tadını çıkardıktan sonra akşamları beldenin sahil yolunda yürüyüşlere çıkabilir, Gümbet çarşılarında yöresel el sanatı ürünleri satın alabilir ve barlar sokağının her zevke uygun eğlence mekanlarında sabah kadar dans ederek güzel zaman geçirebilirsiniz.
5- Ölüdeniz
Muğla’ya 140 kilometre uzaklıkta yer alan Ölüdeniz beldesi, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en ilgi çeken tatil cennetlerinden biri. Su altı sirkülasyonuyla sürekli temizlenen dalgasız ve sakin denizinden ismini alan belde, Babadağ’ın büyüleyici manzaraları eşliğinde keyifli bir tatil ve günübirlik gezi deneyimi sunuyor.
Tüm gün benzersiz denizin tadını çıkarabileceğiniz Belcekız Plajı ve Ölüdeniz Plajı’nın çevresinde kaliteli butik oteller, restoranlar, kafeler, eğlence ve su sporu merkezleri de bulabilirsiniz. Rumlardan kalan terkedilmiş taş evleri ile ünlü hayalet kasaba Kayaköy’de at safarileri çıkabileceğiniz Ölüdeniz’de doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak için ise Ölüdeniz Milli Parkı, kelebekler Vadisi ve Babadağ etekleri en çok tercih edilen yerler arasında.
Babadağ yamaçlarında yapılan yamaç paraşütü etkinlikleri için de binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ölüdeniz’de siz de kısa bir eğitim alarak yamaç paraşütü yapabilir ve büyüleyici manzaralara şahit olabilirsiniz. Balık sürüleriyle birlikte yüzebileceğiniz berrak deniziyle tekne gezilerinin yanı sıra tüplü ve tüpsüz dalış yapmak için de Türkiye’deki en popüler yerlerden biri haline gelen Ölüdeniz, eşsiz güzelliğiyle Muğla’nın kesinlikle keşfetmeniz gereken yerlerinin biri.
6- Datça
Muğla’da Bodrum ile Fethiye gibi kalabalık turistik ilçeler yerine sakin ve sessiz bir tatil arayanların değişmez adresi olan Datça, Akdeniz ve Ege’nin buluştuğu Datça Yarımadası’nın büyüleyici manzaraları için günübirlik geziler için Muğla’da en çok tercih edilen yerler arasında. Rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı sahilindeki balık restoranlarında muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde romantik akşam yemekleri tadabileceğiniz Datça, büyüleyici güzelliğiyle antik dönemlerden beri sevilen bir tatil cenneti olmuş.
Datça Yarımadası’nın 235 kilometre sahil şeridindeki irili ufaklı 52 tane koyu tekne gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz gezinizde mavi bayraklı Aktur Plajı, Karaincir Plajı, Hastanealtı Plajı, Perili Köşk Plajı ve Billurkent Plajı’nda da denizin tadını çıkarabilirsiniz. 1970 yılında turizm bölgesi ilan edildikten sonra hızla gelişen Datça’da doğaya uyumlu bungalov otellerden deniz manzaralı butik otellere kadar pek çok alternatif konaklama tesisinin yanı sıra Ege ve Akdeniz mutfaklarından lezzetler sunan kaliteli restoranlar da bulabilirsiniz. Arnavut kaldırımlı sokaklarında klasik Datça evleri arasında keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz ilçede yol üstü kafelerinde mola verebilir, Datça pazarlarında ise ilçenin ünlü bal ve bademlerini satın alabilirsiniz.
7- Akyaka
Doğa tatilleri denilince Ege’de ilk akla gelen yerlerden olan Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı el değmemiş güzellikleri ile ünlü bir tatil beldesi. Muğla’ya ortalama 25 kilometre uzaklıkta, Marmaris ile Muğla arasında Gökova Körfezi’nin büyüleyici manzaraları arasında uzanan Akyaka, hafta sonu tatilleri ve günübirlik geziler için sıkça ziyaret ediliyor.
1988 yılında doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan ve ülkemizin sakin şehirlerinden (Cittaslow) biri seçilen Akyaka; ahşap ve taş mimarili klasik konakları, çiçeklerle süslü Arnavut kaldırımlı sokakları, mavi bayraklı güzel plajları ve bakir doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir yer. Yaban ördeğinden karabataklara pek çok kuş çeşidini yakından görebileceğiniz sazlıklarının yanı sıra tertemiz Azmak Nehri’nin çevresindeki mesire alanları ve balık çiftlikleriyle turistleri kendine çeken Akyaka’da Ege mutfağından sevilen lezzetleri sunan deniz manzaralı restoranlarda romantik akşam yemekleri tatmak da sevilen aktiviteler arasında.
Rüzgârlı havasıyla uçurtma sörfü ve rüzgâr sörfü yapmak için Türkiye’deki en güzel yerlerden olan Çınar Plajı’nın yanında Akbük Koyu, Kleopatra Adası ve Kleopatra Plajı gibi birbirinden güzel yerleri gezebileceğiniz Akyaka’da doğayla iç içe tasarlanmış bungalov oteller ve doğa otellerinden balayı otellerine kadar pek çok konaklama alternatifi de bulabilirsiniz.
8- Dalaman
Muğla’nın başka bir sevilen tatil cenneti olan Dalaman; Köyceğiz, Fethiye, Ortaca’ya komşu güzel bir konumu, tertemiz denizi ve kaliteli otelleriyle her mevsim tatilcileri kendine çekiyor. Batı Toroslar’dan başlayan derin bir vadi içinde akarak Dalaman’a kadar ulaşan Dalaman Çayı ile Muğla’nın rafting ve doğa gezisi merkezilerinden biri haline gelen ilçede çam ormanlarının sardığı büyüleyici Sarsıla Koyu’na da kalabalıklarda uzakta denizin tadını çıkarmak için uğrayabilirsiniz.
7 kilometre boyunca uzanan altın kumlu sahiliyle Ege’nin en güzel plajlarından biri olarak gösterilen Sarıgerme Plajı için de ziyaret edilen Dalaman; tekne gezilerinin sevilen mola noktalarından Ekinci Koyu, bölgenin en çok ziyaret antik kentlerinden biri olan Telmessos Antik Kenti, Likya uygarlığından kalan Tlos Antik Kenti ve huzurlu Yaka Köyü gibi pek çok gezilecek yere sahip. Turizm olanakları açısında çok gelişmiş olan ilçede her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulabilir; deniz manzaralı balık restoranlarına Dalaman’ın ünlü mavri kefalini tadabilirsiniz.
9- Milas
Muğla’nın tarihi zenginlikler açısından en zengin ilçesi olan ve şehre yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta yer alan Milas ilçesi, hem 5000 yıldan uzun tarihi hem de eşsiz doğal güzellikleriyle keşfedilecek pek çok hazineye sahip. M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilen ve Helenistik dönem mimarileri ile dikkat çeken Herakleia Antik Kenti, etkileyici Zeus Tapınağı ile ünlü Euromos Antik Kenti, tarihi Erken Tunç Çağı’na kadar uzanan Labranda Antik Kenti, ilçe merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta keyifli bir gezi sunan Beçin Kalesi, büyüleyici doğa manzaraları izleyebileceğiniz Yediler Manastırı ve 14. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan Firuz Bey Camii gibi tarihi hazinleri Milas gezinizde yakından görebilirsiniz.
Doğa severlere unutulmaz bir deneyim sunan Uyku Vadisi, 2000’den fazla flamingosuyla harika fotoğraflar çekebileceğiniz Boğaziçi Tuzla Gölü, sevilen bir gezi alanı olan Şeytan Yalısı ve masmavi denizinin tadını çıkarabileceğiniz Zeytinlikuyu Plajı’na da mutlaka uğramanızı önerdiğimiz Milas’ın paha biçilmez tarihi hazinelerini ise ilçe merkezindeki Milas Müzesi’nde inceleyebilirsiniz.
10- Yalıkavak
Ege Denizi manzaralı balıkçı restoranlarıyla ünlü olan Yalıkavak, Bodrum Yarımadası’nın başka bir popüler tatil cenneti. Muğla’ya 126 kilometre, Bodrum merkezine ise sadece 18 kilometre uzaklıkta olan belde, balık sürülerinin geçiş noktasında bulunduğu için balıkçılık açısından çok gelişmiş durumda. Yalıkavak sahili boyunca sıralanan balık restoranlarında Ege Denizi ve Akdeniz balık çeşitlerinin yanı sıra taze Ege otlarıyla hazırlanan yöresel mezeleri de tadabilirsiniz.
Tertemiz denizi ve el değmemiş yemyeşil doğal güzellikleriyle ülkemizin önemli tekne ve yat destinasyonlarından biri olan Yalıkavak, Türkiye’nin büyük marinalarından Yalıkavak Marina’ya da ev sahipliği yapıyor. Sevilen bir gezi alanı da olan marinada romantik akşam yemekleri tadabileceğiniz kaliteli restoranlar, kafeler, onlarca mağaza ve hediyelik eşya dükkanı bulabilir; Ege koylarını keşfe çıkabileceğiniz saatlik ve günübirlik tekne gezilerine katılabilirsiniz. El sanatı ürünleri alabileceğiniz Yalıkavak pazarı ve yol üstü kafelerinde yorgunluk atabileceğiniz Yalıkavak Sanatçılar Sokağı da beldede mutlaka uğramanızı önerdiğimiz yerler arasında.
11- Ortaca
Muğla merkezine sadece 78 kilometre uzaklıkta Dalyan ve Dalaman arasında yer alan Ortaca, hem tarih ve kültür turları hem de doğa gezileri için sıkça ziyaret ediliyor. Çevresi antik dönemlerden kalan paha biçilmez hazinelerle çevrili ilçede 1842 yılında keşfedilerek çarpıcı tapınakları, kral mezarları, devasa tiyatrosu ve limanı ile güzel bir gezi sunan Kaunos Antik Kenti’nin yanı sıra sarp kayalar üzerine oyulmuş tapınak cepheli tasarımlarıyla turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen Dalyan Kral Mezarları’nı da yakından görebilirsiniz.
Ortaca’ya çok yakın olan Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı’nda sahilde sıralanan kır bahçeleri ve balık restoranlarında güzel bir mola verebilir; onlarca çeşit kuş, yengeç ve balık türüne ev sahipliği yapan koruma alanında keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Akdeniz ile Ege Bölgesi’nin arasında yer aldığı için İztuzu Plajı, Sarıgerme Plajı, Dalaman Çayı ve Köyceğiz Gölü gibi pek çok popüler turistik noktaya kolayca ulaşabileceğiniz Ortaca, sessiz bir atmosferde tertemiz havada tatil yapabileceğiniz her bütçeye uygun kaliteli otelleri ile de çok ilgi görüyor.
12- Turgutreis
Muğla merkezine 128 kilometre uzaklıkta, Bodrum Yarımadası’nın batı ucunda uzanan Turgutreis beldesi, Türkiye’de gün batımının en iyi izlendiği yer olmasıyla ünlü. Bodrum’a sadece 30 dakika uzaklıkta olan ve her saat bulabileceğiniz minibüslerle ulaşarak keyifli bir günübirlik gezi yapabileceğiniz Turgutreis; kilometrelerce uzanan Turgutreis Plajı, büyüleyici manzarasından ismini alan Gün Batımı Plajı, sahilinde sıralanan kaliteli otelleri ve restoranları ile yaz aylarında oldukça hareketli.
Ege Denizi’nin en büyük yat limanlarından biri olan D-Marin Turgutreis içerisindeki restoranlar ve kafelerin de çok popüler olduğu beldenin limanında her saat Bordum Yarımadası koylarını gezebileceğiz ve dalışlar yapabileceğiniz turlar da bulabilirsiniz. Bölgenin en ünlü üretici pazarlarından biri olan Turgutreis Pazarı’na mutlaka uğramanızı önerdiğimiz gezinizde Turgutreis Sanatçılar ve Ressamlar Sokağı’ndaki yol üstü kafeleri veya sanat galerinde de keyifli bir mola verebilirsiniz.
13- Köyceğiz
M.Ö. 3400 yılına kadar uzanan zengin bir tarihe sahip Köyceğiz, günümüzde Ege Denizi ile Akdeniz’in birleştiği tertemiz denizi ve bakir doğal güzellikleri ile hem yaz tatilleri hem de günübirlik geziler için sevilen adreslerden biri. Muğla’ya 60 kilometre uzaklıkta narenciye bahçeleri içinde uzanan Köyceğiz, termal kaplıcalarıyla da Muğla’nın en önemli sağlık turizmi merkezleri arasında yer alıyor.
Doğa gezileri ve fotoğraf safarileri ile çıkabileceğiniz Köyceğiz Gölü, Gökçeova Göleti ve Ölemez Dağı ile insanları kendine çeken Köyceğiz, ülkemizin en yüksek radyoaktivite seviyesine sahip sularıyla ünlü Sultaniye Kaplıcaları’nda ise antik dönemlerden beri insanlara şifa dağıtıyor. Yaz aylarında buz gibi sularında serinleyebileceğiniz Yuvarlakçay’a mutlaka uğramanızı önerdiğimiz Köyceğiz’in tertemiz havasında yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.
14- Selimiye
Muğla’nın popüler günübirlik gezi rotalarından biri de şehre sadece 1,5 saat uzaklıktaki Selimiye. Uzun yıllar sessiz bir balıkçı köyü olarak yaşamını sürdüren Selimiye, Rodos Adası ve Simi Adası’nın hemen karşısındaki ince kumlu uzun sahiliyle günümüzde sevilen bir tatil cenneti haline geldi.
Ege’nin doğal ve tarihi güzelliklerini bir arada görebileceğiniz çok özel bir yer olan Selimiye’nin klasik evlerle süslü huzurlu sokaklarında fotoğrafçılık gezilerine katılabilir, sahilde sıralanan balık restoranlarında ise mevsimlik balıklar ve Girit mezeleri tadarak güzel bir mola verebilirsiniz. Marmaris’e sadece 45 dakika uzaklıkta olduğu için özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Selimiye, güzel plajlarının yanı sıra Helenistik dönemden kalan Hydas Antik Kenti gibi tarihi hazineleriyle de ilgi görüyor.
15- Bitez
Muğla merkezine yaklaşık 115 kilometre uzaklıkta yer alan ve Bodrum Yarımadası’nın en popüler tatil cennetlerinden biri olan Bitez, Ege ve Bodrum ruhunu koruyan çok sevilen bir gezi alanı. İnce kumlu sığ plajlarıyla çocuklu aileler için de keyifli bir tatil sunan Bitez; beyaz boyalı ve iki katlı butik otelleri, sahilde sıralanan balıkçı restoranları, ünlü Bitez dondurmalarını tadabileceğiniz şirin sokakları ve kaliteli restoranlarıyla harika bir günübirlik gezi deneyimi yaşatıyor.
Gelişmiş turizm olanaklarıyla balayı tatillerinin de en sevilen adreslerinden biri haline gelen Bitez’de uçurtma sörfü, rüzgâr sörfü ve deniz paraşütü gibi onlarca su sporunu yapabilir, dalış merkezlerinde kısa bir eğitim alarak Bodrum koylarında düzenlenen tüplü ve tüpsüz dalış turlarına katılabilirsiniz. Pek çok plaj kulübü, kafe ve eğlence merkezinin hizmet verdiği Bitez’in küçük limanı da tekne gezileriyle her zaman hareketli.
16- Kelebekler Vadisi
Türkiye’nin dünyada en bilinen doğa cennetlerinden biri olan ve 1. derece sit alanı olarak korunan Kelebekler Vadisi, hem tekne gezileri hem de doğa yürüyüşleriyle Muğla’da mutlaka görmenizi önerdiğimiz benzersiz yerlerden biri. Dünya üzerinde korunması gerekli 100 dağdan biri olarak gösterilen Babadağ eteklerinde yer alan ve çevresi 350 metreden uzun sarp kayalarla çevrili korunaklı vadi, dünyanın çok az bölgesinde görebileceğiniz kaplan kelebekleri gibi binlerce kelebeğe ev sahipliği yapıyor.
Uçtuklarında bütün vadiyi kapsayan rengarenk kelebekleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Kelebekler Vadisi, aynı zamanda endemik bitki türleriyle de görülmeye değer bir manzaraya sahip. Su altı zenginliklerinden dolayı dalış turlarının da en önemli adreslerinden biri haline gelen Kelebekler Vadisi’ni saran yürüyüş parkurlarında harika fotoğraflar çekebilir veya bu benzersiz ortamda çadırınızı kurarak birkaç gün kamp yapabilirsiniz.
17- Gökova
Türkiye’nin en önemli tabiat cennetlerinden biri olan Gökova, Bodrum Yarımadası ve Datça Yarımadası arasındaki benzersiz konumuyla yılın her dönemi hem tatiller hem de doğa gezileri için ziyaret ediliyor. Gizli koyları ve tarihi hazinelerden dolayı tekne turlarının da en sevilen rotalarından biri olan Gökova Körfezi’nde Kleopatra Adası, Orak Adası ve Karaca Adası gibi huzurlu plajları ve su altı zenginliklerine ünlü adaları gezebilir veya dalışlar yaparak benzersiz su altı güzelliklerine şahit olabilirsiniz.
M.Ö. 2600 yıllarına kadar uzanan bir tarihe ve Karyalılar tarafından kurulan İdima Antik Kenti gibi onlarca tarihi hazineye ev sahipliği yapan Gökova, tarih ve kültür gezileriyle de keşfedebileceğiniz Muğla’nın en özel noktalarından biri. Zengin balık çeşitliliğinden dolayı yılın her mevsimi balık avlama turlarının düzenlendiği Gökova Körfezi, her köşesinde sunduğu etkileyici manzaralarla fotoğrafçıların da Ege’de ilk uğradığı yerler arasında.
18- Ortakent Yahşi
Bodrum Yarımadası’nın başka bir tatil cenneti olan Ortakent Yahşi, Muğla’ya 118 kilometre, Bodrum’a ise 10 kilometre uzaklıkta. Bitez ve Akyarlar arasında kaldığı için yarımadanın her noktadan kolayca ulaşılabilen güzel bir konuma sahip Ortakent Yahşi, mavi bayraklı Yahşi Plajı’nın çevresini saran butik otelleri ve aile pansiyonları ile huzurlu tatiller için ideal bir yer. İnce kumlu uzun sahilinde gün boyu tertemiz sularda yüzerek su sporları ile eğlenebileceğiniz beldede akşamları ise kumların üstüne kurulan masalarda mevsimler balıklar ve Ege mezeleri eşliğinde keyifli akşamlar geçirebilirsiniz.
Yıl boyu serin kalan deniziyle yaz sıcaklarında soğuk sularda yüzmek isteyenlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Ortakent Yahşi, binlerce yıllık uzun tarihinden izler taşıyan, Bizans döneminden Osmanlı döneme uzanan kuleler, antik mezarlar ve küçük yel değirmenleri ile doğa yürüyüşlerinin de sevilen gezi rotaları arasında.
19- İçmeler
Muğla merkezine 63 kilometre uzaklıkta yer alan ve Marmaris’in popüler bir turistik beldesi olan İçmeler, uzun yıllar huzurlu bir balıkçı köyü olarak yaşamını sürdürdü ve keşfedildikten sonra hızla gelişerek son 20 yılın bölgedeki en sevilen turistik merkezlerinden biri haline geldi. Marmaris’e sadece 8 kilometre uzaklıkta olmasından dolayı yaz aylarında gezi amaçlı sıkça ziyaret edilen İçmeler; kaliteli otelleri, restoranları, kafeleri, çarşılarıyla yerli ve yabancı turistlerle doluyor.
Bölgenin en güzel plajlarından biri olan mavi bayraklı İçmeler Plajı’na ev sahipliği yapan belde, rüzgârlı havasından dolayı deniz paraşütünden uçurtma ve rüzgâr sörfüne kadar pek çok su sporu yapmak için de ideal. Küçük limanından hareket eden teknelerle Ege ve Marmaris koylarını keşfe çıkabileceğiniz İçmeler’in sahil restoranlarında ise taze deniz ürünlerinden Ege ve Akdeniz lezzetlerine kadar birçok seçenek bulabilirsiniz.
20- Akyarlar
Muğla merkezine 132 kilometre, Bodrum’a ise sadece 22 kilometre uzaklıkta Bodrum Yarımadası’nın güney bölümde geniş bir alanı kapsayan Akyarlar beldesi, hem gizli koyları ve masmavi denizi hem de dalış noktalarıyla yaz tatilleri için en çok tercih edilen yerlerden biri. Her bütçeye uygun pek çok otel, restoran, kafe ve eğlence merkezi ile tam bir tatil cenneti olan Akyarlar, rüzgâr alan sahilinde yapabileceğiniz uçurtma sörfü, rüzgâr sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi onlarca su sporundan dolayı da turistleri kendine çekiyor.
Gizli koylarıyla Ege’de düzenlenen dalış turları ve tekne gezilerinin sevilen mola noktalarından biri haline gelen Akyarlar’da kolayca ulaşabileceğiniz mavi bayraklı Karaincir Plajı ve Akçabük Plajı’na da denizin tadını çıkarabilirsiniz. Kos Adası’nın süslediği gün batımı manzarası karşısında sunulan romantik akşam yemeklerinin çok ilgi gördüğü belde, Hem Muğla hem de Bodrum’un mutlaka görmeniz gereken yerlerinden biri.
21- Palamutbükü
Muğla’nın yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Palamutbükü, Ege Denizi ve Akdeniz’in birleştiği eşsiz bir konumda yer alıyor. Turizm olanakları açısından son derece gelişmiş olan koyun çevresi butik ve apart otellerin yanı sıra denize sıfır villalar ve bungalov otellerle çevrili.
Yılın her mevsimi doğa ve deniz tatillerinin yanı sıra balayı tatilleri için de tercih edilen Palamutbükü’nde sahil kenarında sıralanmış kır bahçeleri, balık restoranları, plaj kulüpleri ve su sporu merkezleri de hizmet veriyor. Özellikle yaz aylarında dünyanın dört yanından gelen turistlerle dolan ve eğlenceli bir tatil geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Palamutbükü, güzelliğiyle Datça’nın incisi olarak tanımlanıyor.
22- Güvercinlik
Bodrum Yarımadası’nın girişinde yer alan ve Muğla’ya en yakın tatil beldelerinden biri olan Güvercinlik, Muğla’ya 93 kilometre, Bodrum merkezine ise 15 kilometre uzaklıkta keyifli bir tatil ve günübirlik gezi sunuyor. Ege Denizi’ne hakim yamaçlarda inşa edilmiş villa otelleri ve butik otelleri ile turizm açısından gelişen belde, her mevsim güzel bir tatil yaşatıyor.
Sahil kenarında hizmet veren Ege meyhaneleri ve balık restoranlarıyla da insanları kendine çeken Güvercinlik’in mavi bayrak ödüllü Güvercinlik Plajı ise sığ deniziyle acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor. Tekne turlarıyla veya doğa gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz Salih Adası, Bardakçı Koyu ve Kargı Koyu’na ev sahipliği yapan Güvercinlik, Karyanda Antik Kenti’nin etkileyici yapıları için tarih meraklıları tarafından da sıkça ziyaret edilen bir gezi alanı.
23- Hisarönü
Muğla merkezine sadece 71 kilometre uzaklıkta yer alan, Marmaris ilçesine bağlı turistik belde Hisarönü, huzurlu atmosferi ve sessiz sokaklarıyla son yıllarda kalabalıklardan uzakta tatil yapmak veya günlük gezilere çıkmak için sıkça ziyaret edilen yerlerden biri. Hisarönü Körfezi ile Gökova Körfezi arasında uzanan Hisarönü, büyüleyici deniz ve doğa manzaralarından dolayı da tatilcilerin çok ilgisini çekiyor. Tertemiz denizi ve ince kumlu sahilinin yanı sıra oksijen seviyesi yüksek temiz havasından dolayı sağlık turlarının düzenlendiği belde, hafif rüzgârlı havasıyla rüzgâr sörfü ve uçurtma sörfü gibi su sporları yapmak için de bölgedeki en ideal yerler arasında.
Tekne gezileriyle İnbükü Koyu, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı gibi güzelliklerini keşfe çıkabileceğiniz Hisarönü, çam ormanlarının sardığı koylarıyla ise Ege’nin önemli yat destinasyonlarından biri olarak ilgi görüyor. At safarilerinin de çok sevildiği beldede Bybassos Antik Kenti gibi tarihi hazineleri at safarileri ve doğa yürüyüşleri ile gezebilirsiniz.
24- Kabak Koyu
Fethiye’nin tatil cenneti Faralya Köyü sınırlarında, Babadağ’ın yemyeşil eteklerinde yer alan Kabak Koyu, Muğla’nın en özel noktalarından biri. Balık sürülerini bile görebileceğiniz berrak denizi ile ünlü koyda doğaya uyumlu tasarlanmış ağaç evler ve kamp alanlarında keyifli bir tatil yapabilirsiniz.
El değmemiş doğal güzellikler arasında denizin tadını çıkarmak için yapılan tekne gezileri ve doğa yürüyüşlerinin en sevilen adreslerinden biri haline gelen Kabak Koyu, 1987 yılından sonra turizme kazandırıldı ve doğal yapısını günümüze kadar korumayı başardı. Yüksek kayalarla çevrili ince kumlu bir sahili olan koy, aynı zamanda dünyanın en uzun yürüyüş yollarından biri olan Likya Yolu’nun da bir parçası. Kabak Koyu’nu hem de tekne turları hem de doğa gezileriyle keşfedebilir ve tertemiz denizde doyasına yüzebilirsiniz.
25- Bodrum Kalesi
Muğla’nın her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen tatil cenneti Bodrum’un simgesi haline gelen Bodrum Kalesi, 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi ismi ile inşa edilmiş etkileyici bir yapı. İki limanın arasında denize hakim bir konumda inşa edilen ve devasa suları günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış Bordum Kalesi, Osmanlı döneminde de aktif olarak kullanılmaya devam etmiş. 47 metrelik Fransız Kulesi’nin yanı sıra İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesi’ni de gezebileceğiniz kalenin iç bölümlerinde 14 sarnıç, ejder ve aslan figürleriyle süslü duvarlar, asma köprüler ve denetim kulelerinde unutulmaz bir tarih gezisi yapabilirsiniz.
1960 yılından beri Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan Bodrum Kalesi’nin sularından hem Ege Denizi’nin hem de Bodrum’un panoramik fotoğraflarını çektikten sonra Türkiye’nin en özel müzelerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin ise zengin koleksiyonlarını da inceleyebilirsiniz.
26- Akvaryum Koyu
İsmini aldığı cam berraklığındaki denizi ve zengin balık çeşitliliği ile dalış turları ile tekne gezilerinin en popüler adresi haline gelen Akvaryum Koyu, Bodrum Yarımadası’nda Bitez ile Gümbet beldeleri arasında güzel bir konumda yer alıyor. Yemyeşil iki dağ yamacı arasında korunaklı bir konumda bulunan koy, doğa yürüyüşü turları ve kampçılık için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Ege’nin en güzel dalış noktalarından biri olarak gösterilen Akvaryum Koyu’nda kısa bir eğitimle siz de profesyonel dalgıçlarla birlikte şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak rengarenk balık sürüleriyle birlikte yüzebilir, koyu çevreleyen yollarda ise benzersiz manzaralar eşliğinde doğa yürüyüşleri ve dağ bisikleti gezilerine katılarak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.
27- Saklıkent Kanyonu
Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük ve güzel kanyonlarından biri olan 18 kilometre uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu, Muğla’ya sadece 2,5 saat uzaklıkta. Hem Ege hem de Akdeniz tatil bölgelerinden rehberli turların düzenlendiği kanyon, her mevsim sunduğu benzersiz manzaralarıyla tüm dünyadan doğa sporu sevenleri kendine çekiyor.
Devasa kaya duvarlarının sardığı buz gibi suları, yemyeşil doğal güzellikleri, harika fotoğraflar çekebileceğiniz seyir terasları ve yürüyüş yollarıyla modern dünyanın karmaşasından uzaklaşmak için ülkemizin en özel yerlerinden biri olan Saklıkent Kanyonu’nu rehberli turlarla keşfe çıkabilirsiniz. Çam ormanları arasında 3 kilometre boyunca ilerleyen Karaçay Nehri’nin sert sularında uzmanlarla rafting de deneyebileceğiniz kanyonda yılın her dönemi kampçılık, dağ bisikleti gezileri, kaya tırmanma ve dağcılık gibi pek çok sporu yapabilirsiniz.
28- Yuvarlakçay
Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı çok sevilen bir mesire alanı olan Yuvarlakçay; buz gibi sulara sahip derenin kenarında kurulmuş balık çiftlikleri, su üstündeki çardaklar, kır bahçeleri, mesire alanları ve yürüyüş yollarıyla yaz aylarında kesinlikle gitmeniz gereken çok popüler bir rekreasyon alanı.
Dere üstüne kurulan salıncaklarda ve çam ormanları arasındaki hamaklarda yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz Yuvarlakçay’ın balık restoranlarında ise mevsimlik balıklar ve yöresel Ege mezeler tadabilirsiniz. Alabalıklarının yanı sıra lezzetli kuzu tandırları için de gastronomi meraklıları tarafından ziyaret edilen Yuvarlakçay, Köyceğiz ile Ortaca ilçeleri arasında Beyoba mevkiinde yer alıyor.
29- Saklıgöl
Marmaris’in Çamlı beldesinin doğal güzellikleri arasında adı gibi gizlenen Saklıgöl, doğanın içinde yılın yorgunluğunu atabileceğiniz çok sevilen bir gezi alanı. Küçük gölün çevresi kır bahçeleri, balık restoranları, mesire alanları, çocuk oyun alanları ve yürüyüş yolları ile çevrili.
Bahar ve yaz aylarında tekne, sandal veya kano gezilerine çıkabileceğiniz Saklıgöl’de yılın her mevsimi balık avlama turları da düzenleniyor. Sıcak günlerde serin ve tertemiz sularında yüzebileceğiniz gölün kıyısında olta balıkçılığı yaparak da huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Bungalov otellerin yanı sıra donanımlı kamp alanları da bulabileceğiniz bu doğa cennetine Marmaris’ten her saat minibüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.
30- Göltürkbükü
Sadece Muğla ve Bodrum’un değil Türkiye’nin de en popüler turistik noktalarından biri olan Göltürkbükü, Türkbükü ve Gölköy’ün birleşmesiyle oluşmuş bir tatil cenneti. Muğla’ya 118 kilometre, Bodrum merkezine ise 20 kilometre uzaklıkta, yarımadanın kuzey bölümde yer alan Göltürkbükü; önü masmavi Ege Denizi arkası ise çam ormanlarıyla sarılı butik otelleri, balayı tatilleri için tercih edilen villa otelleri, ünlü plaj kulüpleri ve eğlence mekanlarıyla özellikle yaz aylarında hareketli bir tatil yapmak isteyen turistlerle doluyor.
Onlarca mağazası ve hediyelik eşya dükkanıyla alışveriş imkanları açısında da çok zengin olan Göltürkbükü’nün berrak denizinde tüm gün yüzebilir; çardaklar ve pavilyonlarda güneşlenerek yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Kuzey rüzgârları aldığı için rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü ve yelken gibi onlarca su sporu yapabileceğiniz Göltürkbükü’nün restoranlarında ise Ege ve Akdeniz mutfaklarından dünya mutfaklarının en sevilen yemeklerine kadar birçok seçenek bulabilirsiniz.
31- Cennet Koyu
Ege’nin ismi gibi büyüleyici köşelerinden biri olan Cennet Koyu, meşe ve çam ormanları arasında uzanan turkuaz renkli deniziyle keyifli bir doğa tatili yaşatıyor. Muğla ve Bodrum tatillerinin mutlaka uğranması gereken yerlerinden biri olan ve Göltürkbükü mevkiinde yer alan Cennet Koyu, bölgenin en popüler yat ve tekne destinasyonlarından da biri.
Ilık ve berrak denizinde çocuklu ailelerin güzel zaman geçirebileceği koyda mevsimlik balıklar tadabileceğiniz restoranlar, şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler de hizmet veriyor.
32- Sedir Adası (Kleopatra Adası)
Marmaris’e sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası, Ege’nin en popüler turistik adalarından biri. Gökova Körfezi manzaralı ince kumlu büyüleyici sahili ile dünya çapında bir üne kavuşan ada, Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın ziyaret ettiği ve yüzdüğü rivayet edilen masmavi denizi için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Altın sarısı kumlarda havlunuzu sererek güneşlenebileceğiniz, hiçbir yapılaşmanın olmadığı için el değmemiş doğal yapısını korumayı başarmış ada, Kedrai Antik Kenti’ni etkileyici yapılarına ev sahipliği yapıyor ve bu nedenle tarih turlarıyla da geziliyor. Her saat bulabileceğiniz tekne turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz Sedir Adası, hem yüzmek hem de denize girmek için Ege’nin en özel noktalarından biri.
33- Bafa Gölü
Menteşe Dağları yamaçlarında uzanan ve Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, Muğla’nın en sevilen tabiat cennetlerinden biri. Aydın ile Muğla sınırları arasında yer alan ve 1989 yılında sit alanı ilan edilerek doğal güzellikleri koruma altına alınan Bafa Gölü; büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde harika fotoğraflar çekebileceğiniz renkli balıkçı sandalları, onlarca kuş türünü yakından görebileceğiniz sazlıkları, endemik bitki türleri, sakin ve huzurlu atmosferi ile günübirlik bir gezi yapmak için ideal.
Yaz aylarında sandallar ve kanolarla geziler yapabileceğiniz Bafa Gölü’nde her mevsim balık avlama turlarına katılabilir veya Bafa Gölü’nün çevresindeki balık çiftliklerinde muhteşem göl manzaraları eşliğinde taze balıklar ve yöresel mezeler tadabilirsiniz. Tertemiz sularında yüzerek serinleyebileceğiniz 21 metre derinlikteki göl, ev sahipliği yaptığı pelikanlar, kuğular ve karabataklar için tüm dünyadan kuş gözlemcileri tarafından da ziyaret ediliyor.
34- Camel Beach
Bodrum’un en çok ziyaret edilen ve en ünlü plajlarından biri olan Camel Beach, Bodrum merkezi ile Ortakent Yahşi beldesi arasında yer alıyor. Dünyada çok az yerde görebileceğiniz kum zambakları ile ünlü plaj, aynı zamanda Arabistan çöllerini andıran altın kumlu uzun sahilde gezen develeriyle de ünlü ve ismini de buradan alıyor. Çocuklu aileler ve yabancı turistlerin deve safarilerine katılmayı çok sevdiği plaj; şezlong ve güneş şemsiye kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kaliteli restoranlar, kafeler ve eğlence mekanlarıyla yaz aylarında turistlerle doluyor.
Sığ ve dalgasız denizinden dolayı çocuklu aileler ve acemi yüzücülerin de en sevdiği Bodrum plajlarından biri olan, kendine özgü yumuşak kumlarında havlunuzu sererek tüm gün güneşin tadını çıkarabileceğiniz Camel Beach, hem kum zambakları hem de sevimli develerin fotoğraflarını çekmek için sıkça ziyaret ediliyor.
35- Mumcular
Bodrum’a sadece 30 kilometre uzaklıkta Milas yolu üzerinde bulunan Mumcular, Ege’nin bozulmamış doğal atmosferi ve kültürünü yakından görebileceğiniz çok popüler bir günübirlik gezi rotası. Zeytinlikler ile çevrili Mumcular, kaliteli zeytinlerinin yanı sıra el yapımı halı ve kilimleri, el sanatı ürünleri, lezzetli balları, organik ürünleriyle de alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Organik ürünlerle köy kahvaltıları sunan kır bahçeleri, keyifli alışverişler yapabileceğiniz Arnavut kaldırımlı sokakları, huzurlu atmosferi ve tarihi evleriyle Ege ruhunu tam anlamıyla yaşayabileceğiniz Mumcular, dağ eteklerindeki küçük dereler çevresinde hizmet veren balık çiftlikleriyle de çok popüler.
36- Ovabükü Koyu
Datça ilçesinin en güzel ve turistik koylarından biri olan Ovabükü Koyu; sahil kenarında sıralanan butik otelleri, turistik işletmeleri, restoranları ve kafeler ile yaz aylarında çok hareketli. Her bütçeye uygun aile pansiyonları ve bungalov oteller de bulabileceğiniz Ovabükü; tertemiz denizi, yemyeşil doğası, sessiz ve huzurlu atmosferiyle hem hafta sonu hem de yaz tatilleri için ideal.
Su sporları ve tekne turları gibi pek çok olanak bulabileceğiniz Ovabükü Koyu’nda sıralanan deniz manzaralı balık restoranları da yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Uzun sahilini saran yemyeşil çam ormanlarında yürüyüş ve kamp da yapabileceğiniz koya Muğla’dan 1,5 saatlik yolculukla kolayca gidebilirsiniz.
37- Çalış Plajı
Muğla’nın tatil cenneti Fethiye’nin en güzel plajlarından biri olarak gösterilen Çalış Plajı, 4 kilometre uzunluğundaki ince kumlu sahili ile yaz aylarında denizin ve güneşin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Caretta caretta deniz kaplumbağalarının az sayıdaki yuvalama alanlarından biri olan ve Fethiye’ye sadece 7 kilometre uzaklıkta yer alan Çalış Plajı’ndan ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.
İnce kumlu uzun sahili ve mavi bayraklı deniziyle yaz aylarında turistlerle dolan plajda güneş şemsiyesi veya şezlonglar kiralayabileceğiniz tesisler, kafeler, restoranların yanı sıra deniz manzaralı butik oteller de hizmet veriyor. Plaj, hafif dalgalı denizinden dolayı rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü ve deniz paraşütü gibi su sporları yapmak için de bölgedeki en ideal plajlar arasında.
38- Kadıkalesi
Bodrum Yarımadası’nın tatil cennetleri Gümüşlük ile Turgutreis arasında yer alan Kadıkalesi; narenciye bahçelerinin sardığı doğal güzelliği, sessiz plajı ve huzurlu atmosferiyle Bodrum’un yaz aylarındaki turist kalabalığından uzaklaşmak için gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.
Yarımadanın batı ucundaki Yunan adalarına yakın konumuyla antik çağların önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kadıkalesi, ismini de Helenistik dönemde inşa edilen etkileyici kalesinden alıyor. Doğayla uyumlu otelleri, klasik Bodrum evleri, kaliteli restoranları ve kafeleriyle turizm olanları açısından da gelişen Kadıkalesi’ni mandalina ve limon bahçeleri arasında ilerleyen yürüyüş yollarının yanı sıra Yunan adalarını bile görebileceğiniz seyir teraslarında huzurlu bir gün geçirmek için de ziyaret edebilirsiniz.
39- Gizlikent Şelalesi
Saklıkent Kanyonu yolu üzerinde yer alan ve ismi gibi gizli bir doğa cenneti olan Gizlikent Şelalesi, Muğla’da yaz aylarının turist kalabalıklarından uzaklaşıp doğayla baş başa zaman geçirmek için gidebileceğiniz en güzel yerler arasında. Doğa severlerin mutlaka keşfetmesini önerdiğimiz, Muğla’nın en özel yerlerden biri olan Gizlikent Şelalesi; endemik bitki türleri arasından metrelerce yükseklikten dökülen bembeyaz suları, seyir terasları ve buz gibi kaya göletleriyle yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz yerlerden biri. Şelale yolu üzerinde yöresel el yapımı ürünler satan hediyelik eşya dükkanları bulabilir veya tertemiz havada organik ürünlerle köy kahvaltıları da yapabilirsiniz.
40- Akbük Koyu
Muğla’ya bağlı Menteşe ilçesinin en çok ziyaret edilen yeri ve Gökova Körfezi’nin çam ormanları ile sarılı en güzel koyu olan Akbük Koyu, Muğla merkezine sadece 48 kilometre uzaklıkta. Yeşil ve mavinin birbirine karıştığı sahilinde hem doğanın hem de denizin tadını çıkarabileceğiniz koyun çevresinde ise donanımlı kamp alanları ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz yürüyüş parkurları bulabilirsiniz.
Azmak Nehri’nin tertemiz sularının karıştığı serin deniziyle ünlü Akbük Koyu, kristal berraklığındaki sularda şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için de tercih ediliyor. El değmemiş güzelliğinden dolayı tekne turlarının vazgeçilmez mola noktalarından biri haline gelen Akbük Koyu’na Muğla çıkışlı tekne turlarıyla kolayca gidebilirsiniz.
41- Knidos Antik Kenti
Datça merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta, Ege Denizi ve Akdeniz’in birleştiği Tekir Burnu üzerinde inşa edilmiş Knidos Antik Kenti, Muğla tarih turları ve doğa gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz bir tarihi hazine. Antik çağın en önemli sanat ve kültür merkezlerinden biri olan Knidos Antik Kenti, aynı zamanda ilk demokrasi örneklerinin yaşandığı yer olmasıyla da özel bir öneme sahip.
Deniz kenarındaki devasa antik tiyatrosu, çarpıcı kutsal alanları, Helenistik dönemde inşa edilen odeion, tapınaklar ve sütunlu caddeler arasında keyifli bir tarih gezisi yapabileceğiniz antik kentte 1960’lı yıllardan beri yapılan kazılarda bulunan paha biçilmez tarihi eserler ise Türkiye’nin önemli müzelerinde sergileniyor. Rehberli turlarla da gezebileceğiniz Knidos Antik Kenti’nin ıssız koyunda ise büyüleyici antik manzaralar eşliğinde denizin tadını çıkarabilirsiniz.
42- Karia Yolu (Karya Yolu)
850 kilometrelik uzunluğuyla Likya Yolu ile birlikte Türkiye’nin en uzun yürüyüş yollarından biri olan Karia Yolu; Bozburun Yarımadası, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi, İç Karia bölgesi ve Muğla çevresini kapsıyor. Yılın her dönemi tüm dünyadan yürüyüşçüler ve doğa severleri kendine çeken antik yol, aynı zamanda dünyanın en iyi 6 yürüyüş rotasından biri olarak gösteriliyor.
İyi düzenlenmiş ve işaretlenmiş yürüyüş parkurlarında panoramik deniz manzaraları eşliğinde temiz havada rehberli doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezilerine katılabileceğiniz Karia Yolu; endemik bitki türleri, çam ve meşe ormanları, otantik Ege köyleri ve devasa antik kentler arasında ilerliyor. Dağ yamaçlarından ve seyir teraslarından izleyebileceğiniz benzersiz Gökova Körfezi manzaraları için fotoğraf safarilerinin de düzenlendiği Karia Yolu’nun bazı bölümlerini Muğla gezinizde keşfetmenizi öneririz.
43- Ekincik Koyu
Muğla’da hem doğa gezileri hem de kampçılık için en ideal yerlerden biri olan Ekincik Koyu, Köyceğiz’e oldukça yakın bir konumda yer alıyor ve özellikle yazları çok ziyaret ediliyor. Mavi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz büyüleyici güzelliğiyle Türkiye’nin önemli yat turizmi merkezlerinden biri haline gelen koy, deniz manzaralı kaliteli restoranları ile de yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor.
Doğa geliştirme sahası olarak belirlenen ve 32 endemik türüne ev sahipliği yapan Ekincik Koyu; harika fotoğraflar çekebileceğiniz seyir terasları, donanımlı kamp alanları, bungalov otelleri ve pansiyonları ile turizm olanakları bakımından oldukça gelişmiş durumda. Ekincik Koyu, hafif rüzgârlı ve dalgalı denizinden dolayı su sporları yapmak için de bölgedeki en ideal koylardan biri.
44- Turgut Şelalesi
Muğla’nın çok ziyaret edilen tabiat harikalarından biri olan Turgut Şelalesi, Marmaris ilçesine bağlı Turgut Köyü sınırlarında yer alıyor. Çınar, meşe ve çam ağaçları arasında 4 metre yükseklikten dökülen buz gibi sularıyla özellikle yaz aylarının sevilen bir gezi alanı olan Turgut Şelalesi’nin devasa kaya göletleri ise soğuk sularda yüzmeyi sevenlerin çok ilgisini çekiyor.
Kamp yapmak isteyenler için donanımlı alanlarının sağlandığı şelalenin çevresindeki seyir teraslarında ve yürüyüş parkurlarında da harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Yaz aylarının yanı sıra her mevsim balıkçı restoranları, kır bahçeleri ve mesire alanları için binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Turgut Şelalesi, büyüleyici güzelliğinden dolayı sit alanı olarak korunuyor.
45- Azmak Nehri
Doğa tatilleri için ülkemizde en çok tercih edilen yerlerden biri olan Akyaka’nın en çok ziyaret edilen yeri olan ve her yıl 1 milyondan fazla tatilciyi misafir eden Azmak Nehri; doğayla iç içe tatil yapabileceğiniz bungalovlar, ahşap mimarili butik oteller ve donanımlı kamp alanlarıyla kalabalıklardan uzakta birkaç gün konaklamak için gidebileceğiniz bir yer. Muğla’nın Akyaka ilçesinden geçerek Gökova Körfezi’ne dökülen Azmak Nehri, yürüyüş parkurları ve mesire alanlarıyla hafta sonu gezileri için de tercih ediliyor.
Nehir kıyısında ahşap iskeleler üzerinde hizmet veren balık restoranları ve kır bahçeleriyle ünlü Azmak Nehri’nde tekne gezilerinin yanı sıra kefal, levrek ve yılan balığı bakımından zengin olan sularda balık avlama turlarına katılarak da huzurlu atmosferde yenilenebilirsiniz.
46- Çiftlik Koyu
Marmaris merkezine sadece 30 kilometre uzaklıkta İçmeler yolu üzerinde yer alan Çiftlik Koyu, güzelliğiyle M.Ö. 1200’lü yıllardan beri sevilen bir tatil cenneti. Uzun tarihinden kalan Rodos, Makedonya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi hazinleriyle de ilgi gören Çiftlik Koyu; doğaya uyumlu otelleri, su sporları ve dalış merkezleriyle tüm dünyadan turistleri misafir ediyor.
Yat ve tekne turizmi açısından da oldukça gelişmiş olan koyu mavi yolculuklar ve dalış turlarıyla ziyaret edebilir, berrak denizde dalışlar yaparak balık sürüleriyle birlikte yüzebilirsiniz. Sahil kenarındaki kır bahçeleri ve restoranlarda organik ürünlerle kahvaltılar yapabileceğiniz Çiftlik Koyu’na yürüyüş mesafesindeki Bayır Köyü’ne de uğrayarak köyde üretilen organik ürünleri satın almayı unutmayın.
47- Kızkumu Plajı
Marmaris ile Orhaniye arasında yer alan ve bölgenin en güzel plajlarından biri olarak gösterilen Kızkumu Plajı, 600 metre boyunca sığ ilerleyen deniziyle ünlü. İnce kumlu sahilinde tüm gün güneşlenebileceğiniz ve denizin üzerinde yürüyüşler yaparak harika fotoğraf çekebileceğiniz plaj, çevresini saran ve kendinizi tropikal bir adada hissettirecek bitki zenginliğiyle hem doğa gezileri hem de tekne turlarının değişmez adreslerinden biri haline geldi. Muğla ve Marmaris’ten minibüslerle de kolayca ulaşabileceğiniz, sığ ve dalgasız deniziyle çocuklu ailelerin de en sevdiği plajlardan biri olan Kızkumu Plajı’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz küçük turistik tesisler de hizmet veriyor.
48- Zeki Müren Sanat Müzesi
Türkiye’nin en sevilen sanatçılarından biri olan ve Sanat Güneşi olarak bilinen Zeki Müren’in Bodrum’da yaşadığı ev, Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak düzenlenerek ziyarete açıldı. İki katlı klasik Bodrum evinin dönem mobilyaları ile süslü odalarında Zeki Müren’in çarpıcı sahne kıyafetleri, kişisel eşyaları ve bilinmeyen fotoğraflarını inceleyebilirsiniz. Her yıl binlerce sanat sever tarafından ziyaret edilen Zeki Müren Sanat Müzesi, Kumbahçe Mahallesi’nde Bodrum merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
49- Kumluk Plajı
Datça merkezinde kolayla ulaşarak denizin tadını çıkarabileceğiniz popüler plajlardan biri olan Kumluk Plajı, Hastanealtı Plajı ile Datça Limanı arasında uzanıyor. İsmini aldığı ince kumları ve sığ deniziyle çocuk ailelerin de güvenle yüzebileceği plajın çevresinde ise şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, oteller, restoranlar ve kafeler hizmet veriyor. Kumluk Plajı’nda tatilcilere duş, soyunma kabini ve cankurtaran gibi hizmetler de sağlanıyor. Tertemiz denizi ile mavi bayrak ödülü kazanan ve özellikle yaz aylarında turistlerle dolan Kumluk Plajı’na Datça merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.
50- Yalancı Boğaz
Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Marmaris’in cennet köşelerinden biri olan Yalancı Boğaz; deniz manzaralı kaliteli otelleri, kamp alanları, restoranları ve plaj kulüpleriyle turizm olanaklarının çok geliştiği yerlerden biri. Kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü Yalancı Boğaz, ahşap mimari klasik Ege evleri ve müstakil villalarıyla balayı tatilleri için de Muğla’da gidebileceğiniz en güzel yerler arasında. Su sporları merkezleri ve dalış okullarıyla yaz aylarında çok hareketli olan Yalancı Boğaz’ın yat limanında gezebilir, tekne turlarına katılabilir veya çam ormanları arasında doğa yürüyüşlerine çıkarak güzel zaman geçirebilirsiniz.
51- Faralya Köyü
Uzunyurt olarak da bilinen ve Fethiye ilçesine bağlı bakir doğal güzelliklerini korumuş bir tatil merkezi olan Faralya Köyü, Muğla’ya 165 kilometre, Fethiye’ye ise sadece 25 kilometre uzaklıkta. Roma döneminden Osmanlılara kadar uzanan tarihi hazineleriyle tüm dünyanın ilgisini çeken Faralya, dünyanın önemli turizm dergileri tarafından Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken altı tatil cennetinden biri olarak gösteriliyor.
Endemik bitki çeşitleri ile çevrili yürüyüş parkurlarında her mevsim muhteşem manzaralara şahit olabileceğiniz Faralya’da etkileyici kaya oluşumları ve yemyeşil çam ormanları arasında uzanan gizli koylarda da masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz. Türkiye’nin en önemli tekne ve yat destinasyonlarından biri olan Kabak Koyu için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Faralya, aynı zamanda dağ yamaçlarından sunduğu panoramik Ege deniz manzaralarından dolayı da tüm dünyadan fotoğrafçıları da kendine çekiyor. Dağ eteklerinde denize karşı çadır kurup kamp yapabileceğiniz gezinizde doğayla uyum tasarlanmış bungalov otellerde de konaklayabilir, yıl boyu düzenlenen meditasyon ve yoga gibi pek çok eğitime katılarak temiz havada dinlenebilirsiniz.
52- Sakartepe
Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte Ula ve Ege Denizi’nin büyüleyici manzaralarını sunan Sakartepe, hem seyir terasları ve kır bahçeleri hem de yamaç paraşütü merkezleriyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Gökova Körfezi’nin büyüleyici manzaraları üzerinde uzmanlarla birlikte yamaç paraşütü yaparak harika fotoğraflar çekebileceğiniz Sakartepe, kır bahçelerinde büyüleyici deniz ve doğa manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlamak için de mutlaka uğramanız gereken bir yer. Muğla merkezinden Ula minibüsleriyle rahatlıkla gidebileceğiniz Sakartepe, yöresel ve organik ürünlerle hazırlanan kahvaltıları ile de ünlü.
53- Çökertme Koyu
Sadece Muğla’nın değil, Ege’nin de en güzel ve ilgi çekici koylarından biri olan Çökertme Koyu, bakir doğal güzelliklerinden dolayı mavi yolculuklar, yat ve tekne gezilerinin değişmez adreslerinden biri haline geldi. Milas ilçesine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alan ve doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkableceğiniz koy, aynı zamanda Akdeniz’in en büyük yelken yarışmalarına ev sahipliği yapıyor.
Zengin su altı zenginliğinden dolayı tüplü ve tüpsüz dalış turlarının düzenlendiği Çökertme Koyu; Kerpe Burnu ve Karaburun arasındaki güzel konumu, hiçbir yapılaşmanın bulunmadığı el değmemiş doğası ve dağ yamaçlarından izleyebileceğiniz büyüleyici Gökova Körfezi manzaralarıyla kesinlikle görmeniz gereken Muğla güzelliklerinden biri.
54- Günlüklü Koyu
Fethiye’nin en popüler ve sevilen koylarından biri olan Günlüklü Koyu, Küçük Kargı Tabiat Parkı’nın yemyeşil doğal güzellikleri içerisinde tüm gün doğanın içinde dinlenebileceğiniz cennetten bir köşe. Tekne ve yat turlarıyla uğrayabileceğiniz, cam berraklığındaki denizinden dolayı dalış turlarının da düzenlendiği Günlüklü Koyu, önü masmavi Ege Denizi arkası ise çam ormanlarıyla sarılı sahiliyle yılın yorgunluğunu atmak için Muğla’da gidebileceğiniz en güzel yerlerden.
Dalgasız denizinden dolayı acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için güvenli bir yüzme deneyimi sunan Günlüklü Koyu’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz küçük tesisler de hizmet veriyor. İsterseniz Küçük Kargı Tabiat Parkı’nın doğa yürüyüş parkurlarında koy manzaraları eşliğinde spor yaptıktan sonra masmavi denize kendinizi bırakarak keyifle yüzebilirsiniz.
55- Uyku Vadisi
Ege’nin gizli cennetlerinden biri olan ve doğa severlerin mutlaka keşfetmesi gereken Uyku Vadisi, Muğla’ya sadece 40 kilometre uzaklıktaki Gökçeler Köyü sınırlarında yer alıyor. Türkiye’nin en uzun yürüyüş yollarından biri olan 800 kilometreyi aşan Karia Yolu’nun bir parçası olan Uyku Vadisi; onlarca endemik bitki türü, ağaç çeşitleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle görülmeye değer manzaralar sunuyor.
Küçük şelaleler ve dereler arasında iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında spor yapabileceğiniz vadide Hamzabey Çayı kenarında kurulmuş alabalık çiftliklerinde de mola vererek taze balıklar ve yöresel mezeler tadabilirsiniz. Sincap kayalıklarından sevimli sincapların fotoğraflarını çekebileceğiniz Uyku Vadisi; bungalov oteller, kır bahçeleri ve kır restoranları ile turizm açısında da oldukça gelişmiş durumda.
56- Tlos Antik Kenti
Muğla tarih ve arkeoloji turlarıyla keşfi çıkabileceğiniz tarihi hazinelerden biri olan Tlos Antik Kenti, bölgenin en yüksek dağlarından Akdağlar’ın batı yamacında inşa edilmiş etkileyici bir antik yerleşim yeri. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen ve M.Ö. 14. yüzyıl Hitit belgelerinde adı geçen Tlos Antik Kenti, pek çok mitolojik efsaneye de konu olmuş.
Kayalara oyulmuş tapınak mezarlarıyla tüm dünyadan arkeoloji meraklılarını kendine çeken antik kentin kanatlı Pegasus atının canavar Chimera ile savaşırken resmedildiği kabartmaları ise görülmeye değer güzellikte. Kayalar içine özenle oyulmuş mabetler, yaşam alanları, sığınaklar ve devasa antik tiyatrosu ile unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğiniz Tlos Antik Kenti’ne Yaka Köyü minibüsleri ile giderek tarihi yapıları kendi başınıza da keşfe çıkabilirsiniz.
57- Cennet Adası
Ege’nin mutlaka keşfetmeniz gereken başka bir yer de sizi tropikal bir adada hissettirecek Cennet Adası, Marmaris ilçesi sınırlarında yer alıyor. Aslında bir yarımada olan, 1999 yılında arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Cennet Adası, Tunç Çağı’nda insanlar tarafından ev olarak kullanılan mağaralarından dolayı arkeoloji turlarının da önemli adreslerinden biri.
Çam ormanları ve endemik bitki türleri ile sarılı masmavi koylarında yüzebileceğiniz adaya sahil kenarındaki balık restoranlarında mevsimlik balıklar tatmak veya adanın her köşesini saran yürüyüş parkurlarında tertemiz havada yenilenmek için de uğrayabilirsiniz. Turizm olanaklarının geliştiği Cennet Adası’nda kaliteli otellerde ve villalarda da konaklayabilirsiniz.
58- İncekum Plajı
Muğla’nın her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen tatil cenneti Marmaris’in en güzel plajlarından biri olarak gösterilen İncekum Plajı, ismini incecik kumlu eşsiz sahilden alıyor. Çam ormanlarının hemen bitişiğinde uzanan sahilinde ve masmavi denizinde hem doğanın hem de Ege Denizi’nin tadını çıkarabileceğiniz İncekum Plajı, kristal berraklığındaki sularından dolayı şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar için de ideal.
59- Amos Antik Kenti ve Amos Koyu
Ege Bölgesi’ndeki en eski Roma kentlerinden biri olan Amos Antik Kenti, etkileyici tarihi hazinelerinin yanı sıra büyüleyici Amos Koyu’na da ev sahipliği yaptığı için özellikle yaz aylarında binlerce kişi tarafından geziliyor. Muğla’ya sadece 24 kilometre uzaklıkta yer alan ve çam ormanlarıyla sarılı dağ yamaçlarına inşa edilmiş otelleri ile turizm olanaklarının da geliştiği Amos Koyu, cam berraklığındaki deniziyle tekne gezileri ve dalış turlarının da sevilen adreslerinden biri. Masmavi denizin tadını çıkardıktan sonra yürüyüş mesafesindeki Amos Antik Kenti’ni ziyaret edebilir, binlerce yıllık antik tiyatro ve tapınakları arasında gezerek Amos Koyu’nun panoramik fotoğraflarını da çekebilirsiniz.
60- Orhaniye
Marmaris’e bağlı sevilen bir tatil beldesi olan Orhaniye, kaliteli otelleri ve villalarıyla hem balayı hem de yaz tatilleri için her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Marmaris’e sadece 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve bölgenin en ünlü plajlarından mavi bayraklı Kız Kumu Plajı’na ev sahipliği yapan Orhaniye; plaj kulüpleri, balık restoranları, kafeleri ve eğlence merkezleri açısından da çok zengin.
Hisarönü Körfezi’nin en popüler yat ve tekne demirleme bölgelerinden Orhaniye Koyu’nu saran yürüyüş yollarında temiz havada spor yapmak, özellikle bahar ve yaz aylarında beldede en sevilen aktivite. Orhaniye’nin Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezebilir ve hediyelik eşya dükkanlarında el sanatı ürünleri de satın alabilirsiniz.
61- Turunç Koyu
Muğla ile Fethiye tekne turlarının en sevilen adreslerinden biri olan ve kara yolu bağlantısı bulunmadığı için doğal güzelliğini günümüze kadar korumayı başarmış Turunç Koyu, Muğla’nın keşfetmeniz gereken tabiat cennetlerinden biri. Fethiye merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta yer alan koy, sarp kayalar arasında gizlenmiş ince çakıl taşlı küçük plajı ve plajı çevreleyen çam ve zeytin ağaçlarıyla doğa içinde kamp yapmak için de ideal.
Dağ bisikleti turları ve doğa yürüyüşlerinin yanı sıra dalış yapmak için de gidebileceğiniz Turunç Koyu’nda her mevsim fotoğraf safarilerine katılarak güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
62- Karaincir Koyu
Cam berraklığındaki sularıyla Bodrum’u gizli cenneti olarak bilinen ve kalabalık turist gruplarından uzakta tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği Karaincir Koyu, 500 metre uzunluğunda yumuşak kumlu güzel bir sahile sahip. Doğal bir liman olduğu için rüzgâr almayan koy, dalgasız deniziyle acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için de güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor.
Koya ismini veren incir ağaçları altında keyifle manzarayı izleyebilir, günübirlik tekne turları ve doğa gezileri ile uğrayabileceğiniz koyda şnorkelli dalışlar yaparak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
63- Boncuk Koyu
Hiçbir yapılaşma olmadığı için el değmemiş bakir doğal güzelliklerini koruyan bir Muğla koyunda denizin tadını çıkarmak istiyorsanız Boncuk Koyu’na mutlaka uğramalısınız. Sıcak ve dalgasız denizinden dolayı çocuklu ailelerin de çok ilgisini çeken koyun çam ormanlarının sardığı uzun sahili ve berrak denizi, sadece yaz aylarında değil yılın her mevsim ilgi görüyor. 25 metreyi bulan su altı görüşünden dolayı dalış yapmak için Muğla’nın en özel noktalarından biri olan ve Muğla’ya sadece 52 kilometre uzaklıkta yer alan Boncuk Koyu’na tekne turlarının yanı sıra doğa yürüyüşleriyle veya minibüslerle de rahatlıkla ulaşabilir, palmiye ağaçları altında havlunuzu sererek yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.
64- Bencik Koyu
Marmaris ve Datça ilçelerini birbirinden ayıran eşsiz bir konumda yer alan ve tarihi M.Ö. 500’lü yıllara kadar uzanan Bencik Koyu, hem tertemiz denizi ve doğal güzelliği hem de tarihi hazineleri ile keyifli gezebileceğiniz yerlerden biri. Doğa yürüyüşlerinin yanı sıra ıssız koylarında yüzebileceğiniz tekne turlarına da katılarak keşfedebileceğiniz koy, doğal bir liman olarak rüzgârlardan korunduğu için yüzlerce yıl boyunca teknelerin mola noktalarından biri olmuş. Çam ormanları arasında kamp yapabileceğiniz donanımlı kamp alanları ve karavan alanlarının da bulunduğu Bencik Koyu’nda şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta çam ormanlarının arasında masmavi suları yüzebilir ve dalışlar yapabilirsiniz.
65- Taşlık Plajı
Datça limanı ile Ilıca Göleti arasında yer alan ve kuzey rüzgârlarından etkilenmeyen Taşlık Plajı, Ilıca Göleti’nin termal sularının karıştığı ılık ve dalgasız deniziyle hem doyasıya yüzmek hem de şifa bulmak için ziyaret edebileceğiniz Muğla’nın popüler plajlarından biri.
Çakıl ve kum karışımı uzun bir sahili tropik ada benzeri palmiye ve çam ağaçlarıyla süslü plajda kaya oluklarından fışkıran kaynak sularında şifa bulabilir, plajın arkasında uzanan Datça’nın en büyük ormanında ise çadır kurarak birkaç gün kamp yapabilirsiniz. Ilık sularından dolayı yılın her mevsimi tadını çıkarabileceğiniz Taşlık Plajı’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz işletmelerin yanı sıra restoran ve kafe gibi olanaklar da bulabilirsiniz.
66- Kazıklı Köyü
Milas ilçesine bağlı Kazıklar Köyü, yüzlerce yıldır bölgede yaşayan Yörüklerin dağ yamaçlarına kurduğu kazıklı çadırlardan ismini alan sakin ve huzurlu bir gezi alanı. Milas ilçesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan köy, lezzetli keşkek ve zeytinyağlı köy yemeklerinden dolayı gastronomi meraklıları tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Sahilinde sıralanan salaş balıkçı restoranlarında mevsimlik balıklar, Ege ve Girit mezeleriyle yorgunluk atabileceğiniz köyde organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltılarıyla güne başlayabilir ve temiz havada doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
67- Toparlar Şelalesi
Ege Bölgesi’nin en güzel şelalelerinden biri olarak gösterilen ve Muğla’ya 1 saat uzaklıktaki Köyceğiz sınırlarında yer alan Toparlar Şelalesi, hem doğa gezileri ile hem de kendi başınıza keşfe çıkabileceğiniz bir doğa harikası. Sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz suları ve kayalar arasına gizlenmiş tertemiz göletlerinde keyif zaman geçirebileceğiniz şelalenin çevresinde ise kahvaltı yapabileceğiniz kır bahçeleri ve piknik yapabileceğiniz mesire alanları bulabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında hem Muğla halkı hem de turistler tarafından sıkça ziyaret edilen ve bahar aylarında fotoğraf safarilerinin düzenlediği Toparlar Şelalesi’ni gezdikten sonra dere kenarında kurulan balık restoranlarına uğramayı ve bölgenin ünlü kiremitte balıklarını tatmayı unutmayın.
68- Belcekız Plajı
Muğla’nın en çok ziyaret edilen tatil beldesi Ölüdeniz’in ana plajı olan Belcekız Plajı; altın renkli kumlarla süslü uzun sahili, çevresini saran restoranlar, kafeler, oteller ve gelişmiş turizm olanaklarıyla Muğla’da denizin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel plajları arasında. Yelkenden kanoya onlarca çeşit su sporu yapabileceğiniz plaj, aynı zamanda Babadağ eteklerinden düzenlenen yamaç paraşütlerinin de iniş pisti konumunda.
Çam ormanları arasına gizlenmiş donanımlı kamp alanları ile tüm dünyadan kampçıları kendine çeken Belcekız Plajı, Fethiye merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve plaja her yarım saatte bir minibüs bulmak mümkün. Masmavi deniz, çam ormanları ve Babadağ’ın ihtişamlı manzaralarının tadını çıkarabileceğiniz Belcekız Plajı, ülkemizin en güzel plajlarından biri olarak görülmeye değer.
69- Dalyan Kral Mezarları
Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden Kaunos Antik Kenti’nin bir parçası olan Dalyan kral mezarları, mistik manzaralarıyla tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklarını kendine çekiyor. Devasa sarp kayalar üzerine oyularak inşa edilen kral mezarları, antik inanışa göre tanrıya yakın olmak isteyen krallar ve önemli insanlar için inşa edilmiş. Hangi aletlerle ve ne şartlarda inşa edildiği hala tam olarak bilinmeyen görkemli kral mezarları, tapınak cepheleriyle de ilgi çekiyor.
Yine kayalara oyulmuş taş basamaklarla çıkılabilen etkileyici mezar odalarını gezebileceğiniz bölgede kartpostalları süsleyen büyüleyici manzarayı yakından görme fırsatı bulacaksınız. Özellikle gün batımında sunduğu büyüleyici manzaralarla uluslararası turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen Dalyan kral mezarları, Muğla gezilerinizde mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.
70- Bayır Köyü
Muğla gezilerinizde bozulmamış doğal güzelliklerini ve otantik atmosferini koruyan bir Ege köyüne uğramak isterseniz Bayır Köyü tam size göre. Asırlık çınar ağaçlarıyla süslü Arnavut kaldırımlı sokakları, el sanatı ürünleri satan küçük dükkanları, organik sebze ve meyveler alabileceğini çarşıları ile huzurlu bir günlük gezi sunan köy, modern dünyadan uzaklaşarak yorgunluk atmak için en güzel rotalardan biri.
Marmaris’ten sadece 23 kilometre uzaklıkta yer alan ve minibüslerle rahatça ulaşabileceğiniz Bayır Köyü’nü doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve jeep safarileriyle de ziyaret edebilirsiniz. Tertemiz havada organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları için sıkça ziyaret edilen köyün ünlü ballarını tatmayı ve buz gibi kaynak sularını içebileceğiniz Kızlar Çeşmesi’ne uğramayı da unutmayın.
71- Kargı Koyu
Sadece Datça’nın değil, Ege’nin de en güzel koylarından biri olarak gösterilen ve ilçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alan Kargı Koyu, çevresi dağlarla çevrili doğal bir liman olduğu için yüzlerce yıl boyunca tekne ve gemilerin demir attığı bir tabiat cenneti.
Rüzgârlardan korunaklı yapısından dolayı her zaman sakin ve dalgasız kalan deniziyle acemi yüzücüler veya çocuk ailelerin de keyifle zaman geçirebileceği Kargı Koyu’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz küçük işletmelerin yanında butik oteller de bulabilirsiniz. Çam ormanları arasında havlunuzu sererek tertemiz sahilinin tadını çıkarabileceğiniz koy, güzelliğinden dolayı günümüzde de tekne turlarının en sık uğradığı yerleri arasında. Kargı Koyu’nun çevresini saran okaliptüs ağaçları arasında doğa yürüyüşlerine çıkabilir, yeşil ve mavinin buluştuğu koyun panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.
72- Emecik
Muğla’ya 1,5 saat, Datça’ya ise sadece 30 kilometre uzaklıkta yer alan Emecik, sadece 1200 kişinin yaşadığı sessiz ve huzurlu bir turistik belde. İnce kumlu sahili, narenciye ve zeytin bahçeleri ile günübirlik geziler ve hafta sonu tatilleri için ziyaret edilen Emecik, 1970 yılında turizm bölgesi ilan edildi. Tatil köyleri ve butik otelleri ile turizm olanaklarının geliştiği belde, her mevsim temiz denizin ve yemyeşil doğanın tadını çıkarmak isteyen yerli ve yabancı turistleri misafir ediyor. Sahilinin karşısındaki küçük adalarıyla ve dalgasız deniziyle gölü andıran Emecik’te tüm gün yüzdükten sonra yüzlerce yıllık taş evlerin sıralandığı dağ eteklerinde yürüyüşlere çıkabilir ve muhteşem Ege Denizi fotoğrafları çekebilirsiniz.
73- Akyaka Plajı
Huzurlu ve sessiz tatil arayanların Ege’deki değişmez adresi olan Akyaka’da Azmak Nehri ile orman kampı arasında uzanan mavi bayraklı Akyaka Plajı, sığ denizi ve ince kumlu sahili ile görenleri büyülüyor. 250 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde küçük bir plaj olan Akyaka Plajı, doğal güzelliğinden dolayı sit alanı olarak da koruma altına alındı. Azmak Nehri’nin tertemiz sularının karıştığı denizi ve balık çeşitliliği ile ünlü plajda şezlong ile güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesislerin yanı sıra gün batımı manzaraları eşliğinde romantik akşam yemekleri tadabileceğiniz balık restoranları da hizmet veriyor.
74- Ağla Yaylası
Muğla’nın yemyeşil Köyceğiz ilçesinin görülmeye değer yerlerinden biri olan Ağla Yaylası, Ağla Dağları eteklerinde yemyeşil çam ormanları ile sarılı güzelliğiyle yaz aylarında sıcaklardan kaçmak için gidebileceğiniz en popüler yerlerden biri. Buz gibi dereleri, ahşap yayla evleri, iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları ve donanımlı kamp alanlarıyla turizm olanakları açısından da gelişmiş olan yaylada Gökçeova Göleti’nde balık avlama turlarına katılabilir veya olta balıkçılığı yaparak huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Tertemiz havasında meditasyon ve yoga kamplarının düzenlendiği Ağla Yaylası’nda tüm gün kır bahçelerinde hamaklar ve salıncaklar yorgunluk atabilir, organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar veya yayla yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
75- Can Yücel Evi
Son 10 yılını Datça’da geçiren ünlü Türk şairi ve sanatçısı Can Yücel’in yaşadığı klasik Ege evi, müze haline getirilerek ziyarete açıldı. Datça’nın tarihi kalbi Eski Datça’da sanatçıdan ismini alan Arnavut kaldırımlı Can Yücel Sokağı’nda yer alan taş ve ahşap mimarili evin duvarlarında Can Yücel’in şiirleri, fotoğrafları ve yaptığı resimleri inceleyebilirsiniz. Her yıl 12 Ağustos’ta Can Yücel’in ölüm yıl dönümünde özel etkinliklerin de düzenlendiği Can Yücel Evi’ni Datça’yı gezerken ziyaret edebilir ve sanatçıyı anabilirsiniz.
76- Dalaman Çayı
Akdeniz ve Ege bölgelerinin sınırını oluşturan Dalaman Çayı, son yıllarda ülkemizin önemli doğa sporları merkezlerinden biri haline geldi. Yılın her mevsimi tüm dünyadan doğa severler ve kampların ziyaret ettiği Dalaman Çayı, 229 kilometre boyunca büyüleyici manzaralar eşliğinde ilerliyor. Profesyonellerle rafting yapabileceğiniz çay; doğa yürüyüşü, kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık ve dağ bisikleti turları gibi onlarca etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
Ortaca ve Dalaman’dan geçerek Akdeniz’e dökülen Dalaman Çayı’nın çevresindeki alabalık çiftlikleri, mesire alanları ve doğa otelleri ile her mevsim turistler tarafından ziyaret ediliyor. Sessiz ve huzurlu atmosferde yorgunluk atmak için Dalaman Çayı’nda düzenlenen balık avlama turlarına da katılabilir ve doğa ile baş başa dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.
77- Karabağlar Yaylası
Sıcak yaz aylarında serinlemek isteyenlerin Muğla’da en sık ziyaret ettiği yerlerden olan ve şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan Karabağlar Yaylası, doğal güzellikler içerisinde keyifli bir gün geçirmek için uğrayabileceğiniz popüler bir gezi alanı.
Yayla turları, bisiklet gezileri ve doğa yürüyüşleri ile keşfe çıkabileceğiniz Karabağlar Yaylası, zengin bitki çeşitliliği ve yayla çiçekleri arasında uzanan mesire alanlarının yanı sıra yüzlerce yıldır hizmet veren tarihi kahvehaneleri ile de ilgi görüyor. Bungalovlar ve ahşap yayla evlerinde konaklayabileceğiniz yayla, organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve yöresel yayla yemekleri için de ziyaret ediliyor. Karabağlar Yaylası’nın tertemiz havasında yenilendikten sonra tarihi kahvehanelerin birinde mola verebilir veya köy pazarını gezerek yaylada üretilen organik ürünleri satın alabilirsiniz.
78- Bozburun Yarımadası
Türkiye’nin doğal güzelliği korunmuş en özel noktalarından biri olarak tüm dünyadan doğa severleri kendine çeken Bozburun Yarımadası, Ege Bölgesi’nde doğa tatilleri yapmak isteyenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Ege ve Akdeniz’e arasında uzanan yarımada; tertemiz havası, ülkemizin en uzun yürüyüş parkurlarından biri olan 850 kilometrelik Karia Yolu (Karya Yolu) ve doğa otelleri ile yılın her mevsimi ilgi görüyor.
Rodos Adası ve Simi Adası’na oldukça yakın olan Bozburun Yarımadası, gizli koylarıyla Ege’de düzenlenen tekne ve yat turlarının da önemli destinasyonlarından biri haline geldi. Yarımadanın M.Ö. 2000 yıllarına uzanan tarihi hazinelerini keşfe çıkabileceğiniz gezinizde Bozukkale Koyu, Kız Kumu Plajı, Ada Boğazı, Serçe Limanı ve Akvaryum Koyu’nun masmavi sularında yüzebilir; Söğütköy, Taşlıca Köyü, Bayır Köyü ve Orhaniye’nin huzurlu atmosferinin tadını çıkarabilir veya Turgutköy Şelalesi gibi doğal güzellikleri keşfe çıkabilirsiniz.
79- İngiliz Koyu
Halk arasında İngiliz Limanı olarak da bilinen ve Bodrum Yarımadası ile Datça Yarımadası arasında yer alan İngiliz Koyu, rüzgârlardan korunan yapısıyla Ege’nin en güzel doğal limanlarından biri. Türkiye’de bulunan 2 fiyorttan birine ev sahipliği yaptığı için fotoğrafçılar tarafından da sıkça ziyaret edilen İngiliz Koyu, 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz donanmasına ait gemilerin saklandığı yer olmasından ismini alıyor. Tekne gezilerinin yanı sıra doğa yürüyüşleri ile de gezebileceğiniz koyun fiyort manzaraları arasında, dalgasız bir havuzu andıran denizinde keyifle yüzebilirsiniz.
80- Sultaniye Kaplıcaları
Muğla, sadece mavi bayraklı plajları ve turistik ilçeleri ile değil, şifalı termal sularıyla sağlık turizmi açısından da önemli şehirlerimizden biri. Türkiye’nin en yüksek radyoaktivite oranına sahip suyunu sunan Sultaniye Kaplıcaları, Köyceğiz Gölü’ne kısa bir yürüyüş mesafesindeki güzel konumuyla her yıl binlerce insana ağırlıyor.
M.Ö. 100 yılından beri kullanılan kaplıcaların 39 derecelik şifalı sular başta romatizma ve böbrek hastalıkları olmak üzere onlarca rahatsızlığın tedavisi için kullanılabiliyor. Yüksek radyoaktivite oranının yanı sıra kalsiyum, klorür kalsiyum, sülfat ve sülfür bakımında da çok zengin olan kaplıca sularının yanı sıra cilt sorunlarına iyi gelen şifalı çamur banyolarından da faydalanabilirsiniz. Belediye tarafından işletilen Sultaniye Kaplıcaları’nda ahşap mimarili bungalov otellerde konaklayabilir, tüm gün şifalı suları ve çamurlarda hem yorgunluk atabilir hem de rahatsızlıklarınız için şifa bulabilirsiniz.
81- Kızlan Köyü
Datça ilçesine bağlı çok sevilen bir turistik gezi alanı olan Kızlan Köyü, 2012 yılından sonra belde statüsü aldı. Organik tarım alanlarıyla ünlü Kızlan Ovası’nın verimli toprakları, huzurlu atmosferi ve taş değirmenleri ile keyifli bir gezi yapabileceğiniz köy, bol çeşitli köy kahvaltıları ve tamamı organik ürünlerle hazırlanan Ege yemekleri için de gastronomi meraklıları tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Senin havasından dolayı doğa yürüyüş rotalarında yer alan Kızlan Köyü, yaz aylarında düzenlenen eğlenceli şenlikleriyle de binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Turizm olanaklarının geliştiği köyde bungalov, pansiyon ve apart otellerde konaklayabilir, köy pazarında ise organik zeytin ve zeytinyağı ürünleri satın alabilirsiniz.
82- Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Muğla’nın simgesel yapılarından biri olan Bodrum Kalesi’nin içerisinde 14 tane sergi salonu ile hizmet veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, aynı zamanda Türkiye’nin tek su altı arkeoloji müzesi olarak da ilgi görüyor. 1964 yılında kurulan ve 1981 yılında ismini alan müzede sergilenen eserler arasında Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin mührü ve altın kaplama Nefertiti heykelinin yanı sıra antik batıklardan çıkarılan fil dişleri, su aygırı dişleri, binlerce yıllık vazolar, müzik aletleri hatta devekuşu yumurtaları bile yer alıyor.
83- Deveboynu Feneri
Datça Yarımadası’nın en uç noktasında Knidos Antik Kenti’nin hemen önünde 1931 yılında inşa edilen Deveboynu Feneri, denize hakim sarp kayalar üzerinde sunduğu büyüleyici manzarasıyla hem fotoğrafçılar hem de turistler tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle gün batımı manzarasıyla ünlü fenerin çevresi akşam saatlerinde fotoğraf çekmek isteyen turistlerle doluyor.
Deveboynu Feneri’nin başka bir ilginç özelliği de fenerin sol tarafındaki koyun Akdeniz’de, sağ taraftaki koyun ise Ege Denizi’nde yer alıyor olması. Tekne gezileri sırasında da görebileceğiniz deniz feneri, hemen arkasındaki Knidos Antik Kenti’nin tarihi hazineleri için de çok sevilen bir gezi rotası.
84- Serçe Limanı
Çatal Adaları’nın 1,2 mil uzağında yer alan ve yüksek kayalar arasında gizlenen Serçe Limanı, Bizans gemisi batığı gibi pek çok hazinesiyle Muğla dalış turlarının en önemli adresleri arasında. Çakıl taşlı sahilini süsleyen tertemiz denizinde tüm gün yüzebileceğiniz liman, sert rüzgârlardan korunan konumuyla yüzlerce yıl boyunca teknelerin önemli moda noktalarından biri olmuş. Kafe ve restoranların hizmet verdiği Serçe Limanı’nda tekne turlarına katılabilir, profesyonel dalgıçlarla dalışlar yaparak batıkları inceleyebilir, balık avlama turlarına katılabilir ve limanda sıralanan rengarenk balıkçı teknelerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
85- Bodrum Deniz Müzesi
Muğla’da ziyaret edebileceğiniz en güzel müzelerden biri olan ve Bodrum merkezinde Nazım Hikmet Sokağı üzerinde yer alan Bodrum Deniz Müzesi, tarihi bir bedestenin restore edilmesi ile 2011 yılında ziyarete açıldı. Türk denizcilik tarihi boyunca kullanılan sandallar, tekneler ve kadırgaların birebir ölçekli örneklerini görebileceğiniz müzede ayı zamanda Bodrum’da çok yaygın olan süngercilik ve balıkçılıkla ilgili ayrı bölümler de var.
Zengin koleksiyonlarıyla denizcilik ve tekne meraklılarının yanı sıra turistlerin de çok ilgisini çeken Bodrum Deniz Müzesi’nde Bodrum’un klasik balıkçı tekneleri ve sünger tekneleri örneklerini de inceleyebilirsiniz.
86- Dişlice Adası
Halk arasında Aşk Adası olarak da bilinen Dişlice Adası, Muğla’nın çok ziyaret edilen ilgi çekici adalarından biri. Şehir merkeze 58 kilometre, Marmaris ilçesine ise sadece 23 kilometre uzaklıkta yer alan ve devasa dişleri andıran kayalarından ismini alan Dişlice Adası, binlerce yılda rüzgâr ve dalgalarla oluşmuş etkileyici kaya oluşumların yanı sıra turkuaz renkli denizi ve pasifikten gelen bazı teknelerin buraya bıraktığı farklı balık türleri ile hem tekne gezileri hem de dalış turları ile ilgi görüyor.
Yerleşim bulunmayan adada doğa yürüyüşleri yapabilir ve gizli koylarında kalabalıklardan uzakta berrak denizin tadını çıkarabilirsiniz. Hisarönü Körfezi’nin güzel manzaraları eşliğinde keyifli bir tekne yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Dişlice Adası’nda profesyonel dalgıçlarla düzenlenen tüplü ve tüpsüz dalış turlarına da mutlaka katılmanızı öneririz.
87- Saburhane
Muğla’nın tarihi kalbi olan Saburhane Mahallesi, eşsiz tarihi atmosferinin korunması amacıyla kentsel sit alanı ilan edilen çok popüler bir turistik gezi alanı. 1923 mübadele dönemine kadar Türk ve Rumların bir arada yaşadığı mahallenin Arnavut kaldırımlı dar sokakları, iki katlı ahşap ve taş mimarili konaklarla süslü. Muğla’da düzenlenen fotoğraf safarilerinin en sevilen adreslerinden biri olan Saburhane’de Muğla’ya özgü iki katlı, küçük avlulu ve kiremit bacalı klasik konakların fotoğraflarını çekebilir; bazıları müze, kafe ve butik otel olarak hizmet veren konakların iç mekanlarını gezebilirsiniz.
Ülkemizin tarihi ve otantik dokusunu kaybetmemiş az sayıdaki mahallesinden biri olan Saburhane’yi gezdikten sonra asırlık çınar ağaçları altında hizmet veren kahvehanelerde kısa bir mola vererek çayınızı yudumlarken manzaranın tadını da çıkarabilirsiniz.
88- Fosforlu Mağara
Muğla tekne gezileri ile keşfe çıkabileceğiniz Fosforlu Mağara, Türkiye’nin en ünlü ve güzel mağaralarından biri. Karadan ulaşımı olmayan mağara, yer altı dehlizlerinden sızan ışıklarla fosforlu bir renk alan deniziyle yerli ve yabancı turistleri büyülüyor. Ege’de düzenlenen tekne ve yat turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Fosforlu Mağara’nın içini de küçük botlar ve sandallarla gezebilirsiniz.
Tatilcilerin para atarak dilek dilemesinden dolayı halk arasında Dilek Mağarası olarak da bilinen Fosforlu Mağara’nın rengarenk sularında şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak benzersiz su altı fotoğrafları çekebilir, Ege’nin zengin balık çeşitliliğini yakından görebilirsiniz.
89- Emel Sayın Koyu (İnbükü Koyu)
Ünlü sanatçı Emel Sayın’ın burada denize girmesi ve mavi gözlerinin koyun büyüleyici sularına benzemesinden dolayı halk arasında Emel Sayın Koyu olarak adlandırılan İnbükü Koyu, Marmaris ile Datça arasında yer alıyor ve her yıl binlerce tatilci tarafından ziyaret ediliyor. Çam ve meşe ağaçlarının sardığı masmavi koy, donanımlı kamp alanları ile de Muğla’nın en popüler kamp alanlarından biri konumunda. Ormanlarında rehberli doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz ve tepelerden panoramik manzaraların fotoğraflarını çekebileceğiniz Emel Sayın Koyu, hem denize girmek hem de tekne gezileriyle giderek dalışlar yapmak için ideal.
90- Sarıgerme Plajı
Muğla’nın iki turistik ilçesi Dalaman ve Ortaca arasında yer alan Sarıgerme Plajı, Ege’nin az bilinen cennetlerinden biri. Kilometrelerce uzanan altın kumlu sahiliyle bölgenin en güzel plajlarından olmasına rağmen az ziyaret edilen plaj, yaz aylarında kalabalıklardan uzakta denizin ve güneşin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.
Çok sığ bir denize sahip olduğu için acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için de güvenli bir yüzme deneyimi sunan Sarıgerme Plajı’nda onlarca su sporu yapabilir, şezlong ve güneşi şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler bulabilirsiniz. Muğla Otogarı’ndan her saat hareket eden Ortaca veya Sarıgerme minibüsleri ile bu güzel plaja kısa sürede gidebilirsiniz.
91- Bördübet Koyu
Yemyeşil bakir güzelliği ile halk arasında Amazon Koyu olarak da adlandırılan ve 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz gemicilerinin kuş çeşitliliğinden dolayı buraya Bird The Bed demesinden ismini alan Bördübet Koyu; 45’ten fazla kuş türü, vahşi yaşam zenginliği ve endemik bitki türleri ile adeta Ege’nin gizli doğa cenneti konumunda.
İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve kuş gözlem teraslarında harika fotoğraflar çekebileceğiniz koyu tekne ve yat turlarıyla da ziyaret ederek kristal berraklığındaki sularda dalışlar yapabilirsiniz. Marmaris içi hizmet veren minibüslerle 30 dakikalık kısa bir yolculukla ulaşabileceğiniz Bördübet Koyu, aynı zamanda Dalaman Havalimanı’na en yakın koyu olması ile de ünlü.
92- Aspat Koyu
Osmanlı döneminden beri sevilen bir tatil alanı olan ve Evliya Çelebi’nin kitaplarında güzelliğinden övgüyle bahsettiği Aspat Koyu, günümüzde de Bodrum’un en ilgi gören yerleri arasında. Ortakent Yahşi ile Akyarlar beldeleri arasında kalan ve el değmemiş doğal güzelliklerinin korunması amacıyla 1. derece sit alanı ilan edilen Aspat Koyu, tropik bir cenneti andıran büyüleyici manzaralarıyla tüm gün güneşlenmek ve denizin tadını çıkarmak için Muğla’da gidebileceğiniz en güzel yerlerden.
Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler dolan Aspat Koyu’na ilkbahar veya sonbahar aylarında uğrarsanız daha sakin bir ortamda keyifle yüzebilirsiniz. Yavaş derinleşen denizinden dolayı acemi yüzücüler ve çocuklu ailelerin de güvenle yüzebileceği Aspat Koyu’nu çevreleyen palmiye ve çam ağaçları altında havlunuzu sererek dinlenebilirsiniz.
93- Leleg Yolu
Likya Yolu ve Karia Yolu ile birlikte Türkiye’nin en önemli yürüyüş rotaları arasında yer alan, 5000 yıllık tarihi yapılarla süslenen 185 kilometrelik Leleg Yolu, Ege’de düzenlenen doğa yürüyüşleri ve tarih turlarının önemli rotaları arasında. Rehberli turlarla belirli bölümlerini gezebileceğiniz yürüyüş yolu; Bodrum Yarımadası’nın antik kentlerini kapsayan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, gözetleme kuleleri ve kır bahçeleri ile modern dünyanın karmaşasından uzaklaşmak için ideal bir gezi alanı.
Bodrum Yarımadası’nın hem benzersiz doğal güzelliklerini hem de tarihi hazinelerini yakından görebileceğiniz Leleg Yolu, Etrim Köyü’nden Turgutreis beldesine kadar uzanıyor. Bahar ve yaz aylarında fotoğraf safarileri, bisiklet turları, at ve jeep safarileri ile de keşfe çıkabileceğiniz Leleg Yolu, Muğla gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
94- Fethiye Müzesi
Binlerce yıllık zengin bir tarihe sahip Muğla’da bu tarihi hazineleri yakından görebileceğiniz başka bir önemli müze de Fethiye merkezinde 505. Sokak üzerinde yer alan Fethiye Müzesi. Kumrulu genç kız heykeli ile tüm dünyanın ilgisini çeken müzenin koleksiyonlarında antik dönemlerden Osmanlı dönemine kadar uzanan heykellerin yanı sıra seramik, cam ve metal eşyalar da sergileniyor.
Müzenin etnografya bölümünde Fethiye’ye özgü yüzlerce yıllık el sanatı ürünlerini inceleyebilir, müze bahçesinde ise devasa lahit mezarlar ve antik heykeller arasında keyifle gezebilirsiniz.
95- Yediler Manastırı
Ülkemizin az bilinen tarihi hazinelerinden biri de Muğla’nın Milas ilçesi Gölyaka beldesinde yer alan Yediler Manastırı. 8000 yıl önce sarp kayalar üstüne inşa edilen ve Beşparmak Dağları eteklerinde panoramik bir manzara sunan manastır, Hz. İsa ve 12 havarisinin tasvirlerinin yanı sıra binlerce yıllık freskler ile süslü duvarlarıyla da görülmeye değer.
Sina Dağı ve Mısır’dan kaçarak Anadolu’ya gelen keşişler tarafından inşa edildiği tahmin edilen Yediler Manastırı, Ege Bölgesi’nde Bizans ve Roma dönemlerinden kalan manastırlardan farklı mimarisiyle de ilgi uyandırıyor. Bulunduğu konumdan Bafa Gölü’nün güzel manzaralarını izleyebileceğiniz sunan manastır, hem tarihi ve dini önemi hem de benzersiz manzaralarıyla doğa gezilerinin sevilen adreslerinden biri haline gelmiş durumda.
96- Çınar Plajı
Muğla’da denize girebileceğiniz en temiz, sessiz ve sakin plajlardan biri olan Çınar Plajı, Akyaka’ya merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Küçük çakıl taşlı sahili ve temiz deniziyle Akyaka’nın en güzel plajlarından biri olan Çınar Plajı, hafif rüzgârlı havasıyla su sporları yapmak için de bölgede en çok tercih edilen plajlardan biri.
Çevresini saran çam ormanları ile bütünleşen masmavi deniziyle yat ve tekne gezilerinin sevilen mola noktalarından olan Çınar Plajı, kamp yapabileceğiniz veya zeytin ağaçları altına havlunuzu sererek yorgunluk atabileceğiniz huzurlu bir yer.
97- Bağla Koyu
Bodrum merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan ve bölgede denizin tadını çıkarabileceğiniz en güzel koylarından biri olan Bağla Koyu; kaliteli otelleri, kafeleri ve restoranları ile her yaz binlerce tatilciyi ağırlıyor. Doğa yürüyüşleri, kampçılık ve tekne gezilerinin de sevilen adreslerinden olan Bağla Koyu, Bodrum’un yaz aylarındaki kalabalığından uzaklaşarak sakin ve sessiz bir ortamda doyasıya yüzmek için gidebileceğiniz ilçeye en yakın koylardan biri konumunda.
98- İncirliin Mağarası
Muğla’nın doğal güzellikleri ile ünlü Milas içerisinde rehberli turlarla gezebileceğiniz İncirliin Mağarası, Türkiye’nin en güzel mağaralarından biri olarak gösteriliyor. İçerisinde binlerce yılda doğal yollarla oluşmuş devasa sarkıtlar, dikitler ve damlataş havuzları bulunan mağarada yarasa galerisi, damlataş galerisi ve gösteri salonu gibi farklı bölümleri gezerek unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.
99- Stratonikeia Antik Kenti
Muğla’nın Yatağan ilçesine 7 kilometre uzaklıkta, Milas yolu üzerinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti, M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan zengin bir tarihe sahip. Döneminin en önemli kentlerinden biri olan Stratonikeia, dağ tepesinde inşa edilmiş çarpıcı akropolü ve imparator için tasarlanmış tapınaklarıyla keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Kesme taşlarla inşa edilmiş ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış surlarından harika fotoğraflar çekebileceğiniz Stratonikeia Antik Kenti’nin Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan tarihi yapıları da görülmeye değer güzellikte.
100- Dalyan Sülüngür Gölü
Muğla’nın turistik beldesi Dalyan sınırlarında yer alan Sülüngür Gölü, her mevsim sunduğu büyüleyici manzaraların yanı sıra göle hakim bir konuma inşa edilmiş Kaunos Antik Kenti’nin tarihi hazineleri için de ziyaret edilmeye değer bir yer. Ege Denizi ile birleşen küçük Sülüngür Gölü’nde yaz aylarında keyifle yüzebilir, gölü çevreleyen yürüyüş parkurlarında spor yapabilir veya göl manzaralı mesire alanlarında dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz. Yaz aylarında balık avlama turlarının da düzenlendiği Sülüngür Gölü’nün tadını çıkardıktan sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Kaunos Antik Kenti’nin devasa tiyatrosunu ve tapınaklarını da gezebilirsiniz.
101- Beçin Kalesi
Muğla’nın pek çok tarihi hazinesine ev sahipliği yapan Milas ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve ören yeri olarak gezebileceğiniz Beçin Kalesi, tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan yerleşimlerin üzerine 14. yüzyılda inşa edilmiş etkileyici bir yapı. Bizans döneminden kalan ve Menteşe Beyliği’nin başkent kalesi olarak kullanılan Beçin Kalesi, etkileyici güzelliği ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edildi.
İçerisinde ve çevresinde Osmanlı döneminde yapılan Orhan Camii, Karapaşa Medresesi, Ahmet Gazi Medresesi ve Yelli Camii gibi tarihi hazineleri gezebileceğiniz kalenin devasa sularından da büyüleyici manzarayı izleyebilirsiniz.
102- Bodrum Yel Değirmenleri
Muğla’nın en turistik ilçesi Bodrum’un simgesi haline gelen ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilerek fotoğrafları çekilen Bodrum yel değirmenleri, Muğla gezinizde yakından görmeniz gereken yerler arasında. Bodrum merkezi ve Gümbet arasındaki tepelerde 18. yüzyılda inşa edilen ve 1970 yılına kadar aktif olarak kullanmaya devam eden taş mimarili yel değirmenleri, günümüzde özellikle gün doğumu ve gün batımında sundukları büyüleyici mağazalarla doğa gezileri ve fotoğrafçılık turlarının en sevilen adresleri haline geldi. Her yarım saate bir bulabileceğiniz minibüslerle kısa sürede ulaşabileceğiniz Bodrum yel değirmenlerinin fotoğraflarını tekne gezilerinde de çekebilirsiniz.
103- Kamelya Adası
Huzurlu tatil cenneti Selimiye’ye sadece 2 kilometre uzaklıkta Hisarönü Körfezi’nde yer alan ve Muğla tekne gezileriyle ziyaret edebileceğiniz Kamelya Adası, 1995 yılından beri 1. derece sit alanı olarak korunuyor. Hem bakir doğal güzellikleri hem de M.Ö. 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen manastır kalıntılarıyla güzel bir gezi deneyimi sunan adada hiçbir yerleşim bulunmuyor. Rengarenk balık sürülerini görebileceğiniz tüplü ve tüpsüz dalış turlarının da önemli mola noktalarından biri olan Kamelya Adası’nda dünyadan uzakta tamamen ıssız ve sessiz bir ortamda, antik manzaralar eşliğinde yüzebilir ve dalışlar yapabilirsiniz.
104- Kıdrak Koyu Tabiat Parkı
25 hektar gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan ve 2017 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Kıdrak Koyu Tabiat Parkı, hem el değmemiş doğal güzelliklerin hem de ıssız koyların tadını çıkarmak için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz tabiat parkı, tekne gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Kıdrak Koyu’ndan dolayı özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Çam ormanları içinde uzanan deniz manzaralı mesire ve kamp alanları ile sarılı Kıdrak Koyu Tabiat Parkı’nda kızılçam, pırnal meşesi, zambak ve papatyalar arasında doğa yürüyüşlerine çıkarak da dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz. Berrak denizinden dolayı dalış turlarının düzenlendiği Kıdrak Koyu’nda küçük turistik işletmeler, restoranlar ve büfeler gibi olanaklar da bulabilirsiniz. Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi arasında uzanan Kıdrak Koyu Tabiat Parkı, hem doğa yürüyüşleri hem de tekne gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz bir doğa cenneti.
105- Kumlubük Koyu
Marmaris’e sadece 25 kilometre uzaklıktaki Kumlubük beldesinin masmavi koyu, yaz tatilleri ve hafta sonu gezileri için tercih edilen yerler arasında. Muğla’nın en güzel koylarından biri olarak gösterilen ve turizm olanakları bakımından gelişmiş olan Kumlubük Koyu’nda butik oteller, apart oteller, su sporu merkezleri, restoranlar ve kafeler gibi pek çok olanak bulabilirsiniz.
Uzun bir sahile sahip koyda ahşap iskelelerde ve çam ağaçları altında havlunuzu sererek güneşin tadını çıkarabilir, akşam yürüyüşlerine çıkabilir, yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen balıkçı restoranlarında güzel bir akşam geçirebilirsiniz.
106- Yılanlı Dağı
Muğla’nın en yüksek tepesi olan ve yılın her mevsimi doğa yürüyüşleri, kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık gibi doğa sporları için ziyaret edilen Yılanlı Dağı, kış aylarında büyüleyici kar manzaraları ile kayak yapmak için de bölgedeki tek yer. Yaz aylarında serin havasıyla çok sevilen bir mesire alanı Yılanlı Dağı, her yaz düzenlenen Yörük Türkmen Şenlikleri gibi binlerce kişinin katıldığı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Akyaka’ya sadece 30 dakika uzaklıkta yer alan Yılanlı Dağı’na bahar aylarında Ege’nin ılık sularında yüzdükten sonra uğrayarak büyüleyici kar manzaralarının tadını çıkarabilir ve kayak yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.
107- Halikarnas Mozolesi
Antik dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen ve M.Ö. 350 yıllarında Kral Mausolos için mezar olarak inşa edilen Halikarnas Mozolesi, hem Muğla’nın hem de Bodrum’un en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri. Uzun süre unutulan ve M.S. 1856 yılında keşfedilen etkileyici yapıdan günümüze çok az bir bölüm ayakta kalmayı başarmış. 15. yüzyılda yaşanan büyük bir depremde tamamen yıkılan Halikarnas Mozolesi’nin taşları ise Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmış.
108- Değirmenbükü Koyu
Muğla’nın Gökova Körfezi’ndeki en büyük koyu olan Değirmenbükü Koyu, Marmaris’e de sadece 30 dakika uzaklıkta keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Etkileyici su değirmenleri ve büyüleyici koy manzaralarından dolayı fotoğrafçılık gezilerinin de sevilen adreslerinden biri haline gelen koy, Datça’ya da oldukça yakın olduğu için yerli ve yabancı turistler tarafından özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret ediliyor.
Koya giderken Yazı Köyü’nün tarihi evlerini gezebilir ve organik köy kahvaltılarının da tadını çıkabilirsiniz. Zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama turlarına katılabileceğiniz Değirmenbükü Koyu, kamp alanlarında da tüm dünyadan doğa severleri ağırlıyor.
109- Yağcılar Hanı
Muğla merkezinde gezebileceğiniz etkileyici tarihi yapılardan biri de Yağcılar Hanı. 1493 yılında inşa edilmiş ve günümüzde de bir ticaret merkezi olarak hala hizmet vermeye devam eden Yağcılar Hanı, kesme taşlarla inşa edilen ve ahşap işçiliklerle süslenen mimarisiyle görülmeye değer bir mimari eser. Asırlık çınar ağaçlarının süslediği geniş avlusunda çayınızı yudumlayarak otantik atmosferinin tadını çıkarabileceğiniz Yağcılar Hanı’nın içerisinde hizmet veren dükkanlarda ise Muğla’ya özgü yüzlerce çeşit el sanatı ürününü inceleyerek alışveriş yapabilirsiniz.
110- Fener Plajı
Bodrum Yarımadası’nda Turgutreis merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve tam bir su sporları cenneti olan Fener Plajı, rüzgârlı havası ile başta rüzgâr sörfü olmak üzere uçurtma paraşütü, yelken ve deniz paraşütü gibi pek çok su spor yapmak için Bodrum’da gidilebilecek en güzel plajlardan biri.
Özellikle sabahları sert rüzgârlar alan Fener Plajı’nda onlarca su sporu merkezi ve dalış okulu hizmet veriyor. İsmini aldığı Hüseyin Burnu Feneri mevkiinde büyüleyici ada manzaraları da izleyebileceğiniz Fener Plajı’na hem Muğla hem de Bodrum’da her saat bulabileceğin Turgutreis minibüsleri ile gidebilir ve gün boyu su sporları yaparak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
111- İasos Antik Kenti
Milas merkezine sadece 25 kilometre uzaklıkta yer aldığı için kolayca ulaşarak gezebileceğiniz İasos Antik Kenti, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada üzerinde etkileyici antik manzaralar sunuyor. M.Ö. 3000 yıllarında kurulduğu tahmin edilen antik kentte 1960’lı yıllardan beri yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Bronz Çağı’na ait kalıntılar da bulundu.
Argoslular tarafından kurulan ve içerisinde Roma dönemine ait pek çok anıt mezar, etkileyici su kemerleri ve tapınağın sıralandığı İasos Antik Kenti, etkileyici taş mimarileri ile tarih ve kültür meraklarının yanı sıra mimari meraklılarının da ilgisini çekiyor. Tam bir açık hava müzesini andıran antik kentinde Bizans döneminde inşa edilen tiyatro ve antik limanı da gezebilir, ıssız koyda ise denize girerek yorgunluk atabilirsiniz.
112- Taşlıca Köyü
Muğla’da gezebileceğimiz en güzel Ege köylerden biri de Bozburun Yarımadası üzerinde yer alan Taşlıca Köyü. İncir ve harnup ağaçlarıyla sizi başka bir kıtadaymış gibi hissettirecek bu ilginç köy, zengin tarihi hazinelerinden dolayı arkeoloji meraklılarının da çok ilgisini çekiyor. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalan pek çok kule ve tapınak kalıntısına ev sahipliği yapan köyün tertemiz havası ve huzurlu atmosferde sunulan organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları da çok ilgi görüyor. Günübirlik geziler ile uğrayabileceğiniz Taşlıca Köyü’nde üretilen organik ürünleri de satın alabilirsiniz.
113- Bozukkale Koyu
Marmaris’in başka bir büyüleyici koyu olan Bozukkale Koyu, doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi önemi için de ziyaret ediliyor. Kaya Burnu ile Değirmen Burnu arasında yer alan ve Loryma Antik Kenti’nin surları ile etkileyici bir manzara sunan Bozukkale Koyu, sarp kayalarla çevrili olduğu için rüzgârlardan korunaklı yapısıyla aynı zamana önemli bir tekne ve yat destinasyonu.
Koyda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz tesislerin yanı sıra ahşap bir iskele ve Ege mutfağından lezzetler sunan bir restoran da hizmet veriyor. Büyüleyici doğasıyla mavi yolculuklarında değişmesi adreslerinden biri olan Bozukkale Koyu’nu rehberli doğa gezileriyle de keşfe çıkabilir, hem tarihi hazineleri inceleyebilir hem de sakin bir ortamda denize girebilirsiniz.
114- Marmaris Kalesi ve Müzesi
Tarihi kayıtlarda M.Ö. 400’lü yıllarda inşa edildiği, Evliya Çelebi’nin kitaplarında ise 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferi sırasında yaptırıldığı söylenen görkemli Marmaris Kalesi, Muğla’nın görülmeye değer simgesel yapılarından biri. 2000 yıllık bir kalenin üstüne inşa edildiği düşünülen ve 1980’li yıllarda restore edilerek müze olarak hizmete açılan Marmaris Kalesi’nin iyi düzenlenmiş koleksiyonlarında Arkaik dönemden başlayarak Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan binlerce tarihi hazineyi yakından görme şansı bulacaksınız.
Knidos Antik Kenti gibi bölgenin önemli kentlerinden yapılan kazlarda elde edilen eserlerin sergilendiği müzede aynı zamanda Osmanlı dönemine ait mezar taşları, el yapımı ürünler ve batıklardan çıkarılan amphoralar gibi binlerce objeyi de inceleyebilirsiniz.
115- Güllük Körfezi
Sessiz balıkçı köyleri, salaş balık restoranları ve asırlık çınar ağaçları altında dinlenebileceğiniz kahveleriyle günübirlik geziler için tercih edilen Güllük Körfezi; Milas, Bodrum ve Aydın arasında yer alıyor. Yalıkavak Yarımadası’na sadece 21 kilometre uzaklıkta olan körfez, balık geçiş noktasında bulunduğu için Muğla’da düzenlenen balık avlama turlarının da bir numaralı adresi konumunda. 5 yıldızlı otellerden apart otellere ve aile pansiyonlarına kadar birçok turistik tesisin hizmet verdiği Güllük Körfezi’nin balık çiftliklerinde mola verebilir, yürüyüş parkurları ve mesire alanlarında ise büyüleyici körfez manzaraları eşliğinde dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.
116- Meteor Çukuru Koyu
Muğla gezinizde benzersiz bir tabiat harikası keşfetmek istiyorsanız, Bodrum’un en ilginç koylarından biri olan Meteor Çukuru Koyu’na mutlaka uğramalısınız. Gerçek bir meteor çukurunun etrafına yayılan bu büyüleyici koy, el değmemiş güzelliğinin yanı sıra dehlizler ve mağaralardan fışkıran kaynak sularının karıştığı tertemiz deniziyle de ünlü. Kükürtlü kaynak sularıyla karışan Meteor Çukuru Koyu suyunun başta cilt hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Hiçbir yerleşim ve turistik tesisin bulunmadığı Meteor Çukuru Koyu, Bodrum Karaada’da sadece teknelerle ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor ve güzelliğiyle hem tekne hem de yatlar tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
117- Gebekum Tabiat Parkı
Marmaris ile Datça arasında yer alan ve Datça ilçe merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta olduğu için minibüslerle kolayca ulaşılabileceğiniz Gebekum Tabiat Parkı, hem kamp yapmak hem de yemyeşil ormanlar içinde piknik yapmak için gidebileceğiniz sevilen bir yeşil alan. 7 kilometreyi aşan sahilinde çam ormanı manzaraları eşliğinde yüzebileceğiniz tabiat parkında denizin üzerinden yürüyerek geçebileceğiniz küçük adacıklar da görülmeye değer güzellikte. Zengin bitki çeşitliliği ve vahşi yaşam güzelliği ile doğa severlerin kesinlikle keşfetmesi gereken yerlerden olan Gebekum Tabiat Parkı’nın sahili, yaz aylarında dalış turlarıyla da çok hareketli.
118- Ayın Koyu
Datça Yarımadası’nın el değmemiş doğal güzellikleri arasında gizlenen Ayın Koyu, hem Muğla hem de Marmaris’in keşfedilmesi gereken gizli tabiat cennetlerinden biri. Çakıl taşlı uzun plajı, tertemiz ve berrak suları ile keyifli bir deniz günü yaşayabileceğiniz koyda teknelerin yanaştığı küçük bir iskele, donanımlı kamp alanları ve koyun çevresini saran yürüyüş yolları da var. Organik ürünlerle kahvaltılar ve Ege mutfağından lezzetler tadabileceğiniz küçük restoranların da hizmet verdiği Ayın Koyu’na teknelerin yanı sıra kara yoluyla da Marmaris’ten 1 saat içinde kolayca ulaşabilirsiniz.
119- Küfre Koyu
Muğla, çam ormanlarıyla çevrili büyüleyici koylar bakımından tam bir cennet ve hem tekne turları hem de doğa gezileri ile keşfedebileceğiniz başka bir ünlü koy da Küfre Koyu. Bakir doğal güzellikleri ve Azmak Nehri’nin döküldüğü masmavi sularıyla ünlü Küfre Koyu’nda mevsimlik balıklar ve ev yapımı mezeler tadabileceğiniz aile işletmeleri de hizmet veriyor. Yemyeşil doğanın denizle birleştiği güzel bir konumda yer alan Küfre Koyu’nda tüm gün yüzdükten sonra muhteşem gün batımı manzaralarının fotoğraflarını çekmeyi de unutmayın.
120- Myndos Kapısı (Mindos Kapısı)
Mindos Kapısı olarak da bilinen ve Halikarnassos Antik Kenti’nin şehir surlarının bir bölümünü oluşturan Myndos Kapısı, Bodrum’un en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan tarihi hazinelerinden bir diğeri. M.Ö. 360 yıllarında Halikarnassos’un batı kent girişi olarak inşa edilen ve kule şeklinde tasarlanan Myndos Kapısı’nın çevresinde göreceğiniz hendekler ise Büyük İskender’in saldırılarına karşı M.Ö. 334 yılında inşa edilmiş. Çevresindeki Helenistik ve Roma dönemlerine ait etkileyici anıt mezarlarını da inceleyebileceğiniz Myndos Kapısı, Bodrum ile Gümbet arasında minibüslerle kısa bir yolculukla ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.
121- Kedrai Antik Kenti
Halk arasında Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası, büyüleyici plaj ve koylarının yanı sıra Kedrai Antik Kenti’nin tarihi hazineleri için de ziyaret ediliyor. M.Ö. 6. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen ve Karya uygarlığının önemli kentlerinden biri olan Kedrai Antik Kenti, Rodos Adası’nın tam karşısına inşa edilmiş. Zengin bitki çeşitliliği arasında gezebileceğiniz devasa antik tiyatrosu, agorası, etkileyici Apollon Tapınağı, kilisesi ve antik limanıyla ilgi gören antik kenti gezdikten sonra Kleopatra Plajı’nın altın kumlu sahilinde mola vererek masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.
122- Gün Batımı Plajı
Muğla’nın dünyaca ünlü plajlarından biri olan Gün Batımı Plajı, Bodrum’a sadece 18 kilometre uzaklıktaki Turgutreis beldesinde yer alıyor. Bodrum Yarımadası’nın en batı ucunda olduğu için Türkiye’de gün batımını izlemek için en güzel yerlerden biri olan mavi bayraklı Gün Batımı Plajı, eşsiz manzarası için her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
150 metre uzunluğundaki ince kumlu sahilinde güneşlenebileceğiniz ve Akdeniz ile Ege Denizi’nin birleştiği tertemiz sularında keyifle yüzebileceğiniz plajın çevresinde de butik oteller, apart oteller, balık restoranları, kafeler, eğlence merkezleri ve hediyelik eşya dükkanları hizmet veriyor. Özellikle akşam saatlerinde yerli ve yabancı turistlerle dolan sahil yolunda yürüyüşler yapabileceğiniz Gün Batımı Plajı’na gidebilirsiniz.
123- Zeytinlikuyu Plajı
Muğla’nın doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Milas’a sadece 30 kilometre uzaklıkta yer alan Zeytinlikuyu Plajı, ormanların sardığı küçük sahili ve tertemiz denizi ile huzurlu bir atmosferde denizin tadını çıkarmak isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerden biri. Kıyıkışlacık beldesinde yer alan, çevresini rengarenk çiçekler ve çam ormanlarının sardığı plajda deniz manzaralı küçük butik otellerde konaklayabilir; şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kafeler ve restoranlar bulabilirsiniz.
124- Euromos Antik Kenti
Yunanca güçlü anlamına gelen ve M.Ö. 5. Yüzyılda kurulan Euromos Antik Kenti, Milas ilçesine bağlı Selimiye beldesinde Kızılbayır eteklerinde geniş bir alanı kapsıyor. Rehberli turlarla gezebileceğiniz antik kentin dünyanın en iyi korunmuş yarım düzine tapınağından biri olarak kabul edilen Zeus Tapınağı da tüm dünyadan tarih meraklılarının ilgisini çekiyor. Antik kentin merkezi olan çarpıcı agora ve M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildiği düşünülen 2000 kişilik antik tiyatrosunu da gezebileceğiniz Euromos Antik Kenti, zeytin ve çam ağaçlarının sardığı yamaçlara yayılan çarpıcı yapılarıyla unutulmaz bir tarih gezisi yaşatıyor.
125- Kissebükü Koyu
Bodrum Yarımadası’nda el değmemiş gizli koylarından birini keşfetmek istiyorsanız, doğa gezileri ve tekne turlarıyla Kissebükü Koyu’na mutlaka uğramalısınız. Dalgasız deniziyle adeta bir havuzu andıran ve çevresi onlarca çeşit endemik bitki türü ile çevrili büyüleyici koy, güzelliğinin yanı sıra rengarenk balık türleriyle birlikte yüzebileceğiniz berrak deniziyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Hiçbir yapının olmadığı Kissebükü Koyu’nda kuş sesleri arasında, çam ormanları karşısında keyifli bir deniz günü yaşayabilir ve dalışlar yaparak su altı zenginliklerini yakından görebilirsiniz.
126- Sandima Köyü
Muğla gezinizde ilginç bir yer keşfetmek ve harika fotoğraflar çekmek istiyorsanız, Bodrum’un Yalıkavak beldesinin dağ eteklerinde terkedilmiş Sandima Köyü’ne mutlaka uğramalısınız. 600 yıl önce Türkmenlerin kurduğu Sandima Köyü, köylülerin 1960’lı yıllarda Yalıkavak’a göç etmesinden sonra terk edilmiş ve günümüzde dağ eteklerinde sıralanan taş evleri ile çok az yerde görebileceğiniz benzersiz bir manzara sunuyor. Sadece 2 kişinin yaşadığı ve taş konakları sanat evine çevirdiği köyü, doğa gezileri ve fotoğraf safarileri ile de keşfe çıkabilirsiniz.
127- Dirsekbükü Koyu
Hisarönü Körfezi’nde mavi yolculuklar ve tekne gezileriyle mutlaka uğranan koylardan biri olan Dirsekbükü Koyu, sarp kayalarla çevrili olduğu için yılın her mevsimi ziyaret edilebilecek korunaklı bir liman. Tabanı tamamen kumlarla kaplı olan ve tertemiz sularından dolayı dalış turlarının düzenlendiği koyda zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama turlarına da katılabilirsin.
128- Baltalı Kapı
Milas ilçesinin üzerine inşa edildiği Mylasa Antik Kenti’nin giriş kapısı ve günümüzde Milas’ın kuzey kapısı olan Baltalı Kapı, ilçeyi gezerken mutlaka karşınıza çıkacak tarihi bir yapı. 5 metreye 12 metre büyüklüğünde kilit taşlar kullanılarak inşa edilmiş ve her yüzündeki taşlara oyulmuş balta figürlerinden ismini alan Baltalı Kapı’nın M.S. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Günümüze kadar sağlam kalmış mimarisiyle ilgi çeken etkileyici kapıya ismini verdiği Baltalı Kapı Caddesi üzerinde kolayca ulaşabilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.
129- Bodrum Karaada
Bodrum Yarımadası çevresindeki en büyük ada olan ve Türkiye’nin önemli yat destinasyonlarından biri haline gelen Bodrum Karaada, sahile yaklaşık 4 deniz mili uzaklıkta. Saatlik ve günübirlik tekne gezilerinin yanı sıra mavi yolculuklarla da keşfe çıkabileceğiniz ada, el değmemiş doğal güzellikler ile çevrelenmiş geniş plajı ve binlerce yıllık mağaralarının yanı sıra magnezyum, sülfür ve kalsiyum bakımından zengin kaynak suları için de yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Issız koylarında kalabalıklardan uzakta şifalı sularında yüzebileceğiniz Bodrum Karaada’nın ilginç mağaralarını gezmeyi de unutmayın.
130- Labranda Antik Kenti
Muğla’nın sık ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri olan ve uzun tarihi M.Ö. 400’lü yıllarda başlayan Labranda Antik Kenti, Milas ilçesinde gezebileceğiniz başka bir sevilen tarihi gezi alanı. Karyalılar tarafından inşa edilerek Roma ve Bizans dönemlerinde aktif olarak kullanılan antik kentte yapılan kazılarda Tunç Çağı’na kadar uzanan pek çok tarihi eser bulundu.
Karya uygarlığının önemli dini merkezlerinden biri olan ve kutsal kabul edilen Labranda Antik Kenti’nde etkileyici Zeus Tapınağı, sunak alanları, antik mezarlar, Roma ve Bizans döneminde inşa edilen kiliseler arasında gezerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Onlarca yıldır arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı antik kentte çıkarılan paha biçilmez eserler ise hem Milas Müzesi hem de Muğla’nın diğer arkeoloji müzelerinde sergileniyor.
131- Muğla Müzesi
Muğla merkezinde gezebileceğiniz çok ziyaret edilen yerlerden biri de Eski Postane Caddesi üzerinde yer alan Muğla Müzesi. Eski cezaevi binasının restore edilmesi ile hizmete açılan müze, arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bölümleriyle hem bölgenin tarihini hem de kültürel yapısını anlamak için gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.
3 ana bölümü ve sanat galerisi olan müzenin 9 milyon yıllık gergedanlar, hortumlular, memeliler, etçiller ve bitkilere ait yüzlerce fosilin sergilendiği doğa tarihi bölümünü de mutlaka gezmenizi öneririz. Muğla Müzesi’nin en ilgi çeken bölümlerinden biri olan Gladyatörler Salonu’nda ise antik dönem gladyatörlerinin silahları ve mezar taşları sergileniyor.
132- Yerküpe Mağarası
Muğla’nın Yatağan ilçesinde yer alan ve yaz aylarının sevilen gezi rotalarından biri olan Yerküpe Mağarası, Türkiye’nin en genç mağaralarından. İçerisini iyi düzenlenmiş ve aydınlatılmış yürüyüş yolunda gezebileceğiniz 10 metre yükseklikteki mağarada 100 metrelik devasa sarkıtlar, dikitler ve kaya göletlerini yakında görebilirsiniz. Turizmi açıldıktan sonra bölgenin en çok ziyaret edilen mağaralarından biri haline gelen Yerküpe Mağarası’nın yaylası ise yaz aylarında serin havasıyla piknik yapmak için tercih ediliyor.
133- Herakleia Antik Kenti
Milas’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta, Bafa Gölü’ne hakim bir konumda kurulmuş Herakleia Antik Kenti, Ege’nin az bilinen ama önemli tarihi hazinelerinden biri. İsmini Yunan mitoloji kahramanı Herkül’den alan antik kentin 2800 yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Yüksek bir tepe üzerine inşa edilen 65 tane kulesi, 6,5 kilometre uzunluğundaki surları, etkileyici taş işçiliklerine sahip dikdörtgen ve kare planlı tapınakları ile güzel bir tarih gezisi yapabileceğiniz antik kentte Helenistik ve Roma dönemi mimarisini yansıtan yapılar da göze çarpıyor. Kayalık bir arazi üzerine kurulan Athena Tapınağı’nı mutlaka görmenizi önerdiğimiz Herakleia Antik Kenti’nden Bafa Gölü’nün panoramik manzaralarının fotoğraflarını da çekebilirsiniz.
134- Asar Dağı
Halk arasında Masa Dağı olarak da bilinen gizemli Asar Dağı, Muğla’nın çok ziyaret edilen doğa sporları merkezlerinden biri. Her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında rehberli doğa yürüyüşlerine katılabileceğiniz Asar Dağı’nda bölgenin büyüleyici panoramik manzaralarının yanı sıra Hitit metinlerinde de geçen ünlü Mabolla Kalesi’nin harabelerini de yakından görebilirsiniz. Yılın her mevsimi kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi etkinliklerin yapıldığı Asar Dağı, oksijen seviyesi yüksek havada yorgunluk atmak için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
135- Milas Müzesi
Muğla’nın binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip ilçesi Milas ve çevresindeki önemli antik kentlerde yapılan kazılarda çıkarılan yüzlerce paha biçilmez eserlerin yanı sıra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden getirilen hazinelerin de sergilendiği Milas Müzesi, ilçe merkezinde Selimiye Mahallesi üzerinde kolayca ulaşılabilir bir konumda yer alıyor. 1,5 dönümlük geniş avlusunda taş eserler, heykeller ve antik sütunların da sergilendiği müze, 2007 yılından beri hizmet veriyor.
136- Gebekse Koyu
Marmaris’in en güzel koylarından biri olarak gösterilen ve Çiftlik Koyu’nun hemen yanında yer alan Gebekse Koyu, kara yolu ulaşımı bulunmadığı için sandallar ve teknelerle giderek gezebileceğiniz eşsiz bir tabiat cenneti. Cam gibi denizi ve etkileyici kaya oluşumlarından dolayı mavi yolculuklarla ziyaret edilen koya hakim bir konumda, dağ yamaçlarında inşa edilmiş antik Gebe Kilisesi de büyüleyici manzaraları tamamlıyor. Marmaris ve Fethiye limanlarında yaz aylarında her saat bulabileceğiniz teknelerle güzel bir gezi yapabileceğiniz Gebekse Koyu’nun masmavi sularında deniz kaplumbağaları arasında dalışlar yaparak da harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
137- Lagina Antik Kenti
Muğla bölgesinde uzun yollar hüküm sürmüş Karya uygarlığının dini merkezi olan Lagina Antik Kenti, Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesi sınırlarında yer alıyor. Antik kent, ölüm tanrısı Hekate için devasa mermer bloklarla inşa edilmiş etkileyici Hekate Tapınağı ile tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklarını kendine çekiyor.
M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilerek antik çağın falcılık ve büyücülük merkezi haline gelen Lagina Antik Kenti’ni Stratonikeia Antik Kenti’ne bağlayan kutsal yolda gezebilir veya etkileyici taş oyması heykeller arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz. Hekate Tapınağı ise benzersiz fotoğraflar çekmek için antik kentte ilk uğramanız gereken yer.
138- Orak Adası
Gökova Körfezi’nde yer alan ıssız adalardan olan Orak Adası; tropik adaları andıran turkuaz denizi, zeytinlikleri ve huzurlu atmosferiyle Ege’nin önemli yat ve tekne destinasyonlarından biri. Bodrum’a sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve sadece teknelerle ulaşılabilen Orak Adası, Bodrum Yarımadası’nda Kargıcık Koyu’nun hemen karşısında güzel bir manzara sunuyor.
Tertemiz ve berrak denizinden dolayı önemli bir dalış merkezi haline gelen adanın çevresinde profesyonel dalgıçlarla birlikte tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak Ege Denizi’nin eşsiz su altı zenginliklerine yakından şahit olabilirsiniz. Teknelerin demir attığı iki tane korunaklı koyu olan adanın sessiz ortamında yürüyüşler yaparak güzel fotoğraflar da çekebilirsiniz.
139- Çöllüoğlu Hanı
Muğla’nın tarihi zenginlikler açısından en zengin ilçesi Milas’ın merkezinde Belen Camii’nin hemen yanında Hisarönü Mahallesi’nde yer alan Çöllüoğlu Hanı, bölgenin çarpıcı tarihi yapılardan biri olarak hem arkeoloji hem de mimarlık meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. 1719 ile 1920 yılları arası inşa ettirilen ve devşirme taşlar kullanılarak dikdörtgen planlı olarak tasarlanan han, klasik Osmanlı dönemi han mimarisini yakından görebileceğiniz, günümüze kadar sağlam kalmış yapısı ile görülmeye değer. Milas merkezinde yer aldığı için kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Çöllüoğlu Hanı’na ilçeyi gezerken uğrayabilirsiniz.
140- Tuzla Kuş Cenneti
Tarihi ve doğal zenginlikleri için ziyaret edilen Milas ilçesi sınırlarında yer alan ve hem doğa severlerin hem de kampçıların kesinlikle uğraması gereken bir tabiat cenneti olan Tuzla Kuş Cenneti, tüm dünyadan kuş gözlemcileri tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Ege Denizi’nin Tuzla Gölü’nün tatlı sularıyla birleştiği eşsiz bir konumda yer alan tabiat parkı, büyüleyici pembe flamingoların yanı sıra turnalar, karabataklar ve yaban kazları ile yılın her mevsimi büyüleyici manzaralar sunuyor.
Özellikle kuşların göç dönemlerinde tüm dünyadan kuş gözlemcilerin akın ettiği Tuzla Kuş Cenneti, Muğla’da düzenlenen fotoğrafçılık turları ve doğa gezilerinin de en önemli durakları arasında. Bodrum Yarımadası’nın başlangıç noktasında yer aldığı için seyir teraslarından panoramik Ege Denizi manzaralarına şahit olacağınız Tuzla Kuş Cenneti’nde Muğla gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.
141- Şeytan Yalısı
Milas ilçesinin gizli doğal cennetlerinden biri olan Şeytan Yalısı, zeytin ve sakız ağaçları ile çevrili bir doğa cenneti. Yemyeşil ormanlarının hemen bitişiğinde başlayan ince kumlu uzun sahili ve balık sürülerini bile görebileceğiniz kristal berraklığındaki sularıyla turistleri büyüleyen Şeytan Yalısı’nın sakin atmosferinde sakız ağaçları altına havlunuzu sererek yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.
Büyüleyici gün batımı manzaraları ve su altı zenginliğinden dolayı tekne gezilerinin sevilen mola noktalarından biri olan Şeytan Yalısı, en yakın yerleşim yerine 2 kilometre uzaklıkta olduğu için kalabalıklardan uzakta doğanın tadını çıkarmak ve kamp yapmak için de Muğla’da en çok tercih edilen yerler arasında.
142- Akkum Koyu
Marmaris’in huzurlu tatil cenneti Selimiye beldesi denilince ilk akla gelen yerlerden olan Akkum Koyu, yüksek dağlar ve çam ormanlarının çevrelediği dalgasız denizi ile çocuklu ailelerin de bölgede en sevdiği plajlar arasında. Çevresini saran dağlarla adeta bir gölü andıran Akkum Koyu, rüzgârsız havası ve yeşil manzarasından ünlü, ayrıca yaz aylarında plajın manzarasını tekneler ve yatlar da süslüyor.
143- Gümüşkesen Anıtı
Muğla’dan az bilinen tarihi hazinelerinden biri olan ve Milas’ın Gümüşlük beldesine hakim Sodra Dağı’nın yamacına inşa edilen Gümüşkesen Anıtı, 8,5 metre yüksekliği ile günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış bir antik hazine. Gri ve beyaz mermerlerle tasarlanmış anıt mezarın M.S. 2 yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi’nin küçük bir örneği olarak tüm dünyadan arkeoloji meraklılarının ilgisini çeken Gümüşkesen Anıtı’nın kimin için yapıldığı ise hala bilinmiyor. Tarih ve kültür turlarının yanı sıra doğa gezileriyle de yakından görebileceğiniz anıtın bulunduğu yamaçtan panoramik Ege Denizi manzaralarına da şahit olabilirsiniz.
144- Körmen Limanı
Hem Muğla hem de Datça’nın su sporu merkezlerinden biri olan Körmen Limanı, halk arasında Karaköy Liman olarak da biliniyor. Aktif olarak kullanılan ve Bodrum feribot seferlerinin yanı sıra tekne turlarının da düzenlendiği liman, rüzgâr alan yapısından dolayı özellikle yaz aylarında uçurtma sörfü, rüzgâr sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi onlarca su sporu yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerle doluyor.
Yılın her mevsimi yat ve teknelere ev sahipliği yapan Körmen Limanı, kaliteli restoranları ve kafeleriyle de keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Feribotlarla Bodrum Yarımadası’nın pek çok turistik beldesine rahatlıkla gidebileceğiniz Körmen Limanı’nda hem su sporları yaparak hem de tekne gezilerine çıkarak güzel bir gün geçirebilirsiniz.
145- Domuz Çukuru Koyu
Datça’ya 1 saat, Mesudiye’ye ise sadece 25 dakika uzaklıkta yer alan Domuz Çukuru Koyu, 70 dönümden büyük çam ormanı önündeki 600 metre uzunluğundaki tertemiz plajı ve berrak denizinden dolayı hem tekne gezileri hem de dalış turlarının sevilen mola noktalarından biri.
Karadan ulaşımın oldukça zor olduğu koyu her saat bulabileceğiniz tekne gezileri ve dalış turlarıyla ziyaret edebilir, uzman dalgıçlarla tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altı zenginliğini yakından görebilirsiniz. Hiçbir yapılaşmanın olmadığı Domuz Çukuru Koyu, kalabalıklardan uzakta denize girmek ve kamp yapmak için de Muğla’da gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.
146- Pedasa Antik Kenti
Yaklaşık 3500 yıl önce Leleg uygarlığı tarafından Bodrum Yarımadası’nda kurulan 8 kentten en önemlisi olan Pedasa Antik Kenti, efsanelere konu olan Troya Savaşı’nda da etkin bir rol oynamış etkileyici bir antik hazine. M.Ö. 2000 yılından M.S. 13. yüzyıl Bizans dönemine kadar yerleşim yeri olarak kullanılan ve devasa surlarla çevrelenen Pedasa Antik Kenti, Muğla tarih ve kültür gezilerinin önemli adreslerinden.
Bulunduğu konumdan büyüleyici Ege Denizi ve doğa manzaraları sunan Pedasa Antik Kenti’nde onlarca yıldır yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında paha biçilmez pek çok eser bulundu. Etkileyici tapınakları, yaşam alanları ve surları arasında güzel bir tarih gezisi yapabileceğiniz antik kenti rehberlerle gezerseniz bu önemli kentle ilgili ilginç bilgiler de alabilirsiniz.
147- Ula Gölü
Muğla’ya bağlı Ula ilçesinin en önemli doğal güzelliği ve en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Ula Gölü, özellikle balıkçılık turlarıyla çok ilgi görüyor. Zengin balık çeşitliğinden dolayı çevresinde birçok balık restoranlarının da hizmet verdiği Ula Gölü’nde doğa yürüyüşleri yaptıktan sonra büyüleyici göl manzaraları eşliğinde taze balıklar ve yöresel mezeler tadarak yorgunluk atabilirsiniz.
Yılın her mevsimi yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz sevilen bir gezi alanı olan Ula Gölü; sessiz kır bahçeleri, gölün çevresini saran yürüyüş yolları, kamp alanları, bisiklet yolları, mangal ve piknik yapabileceğiniz mesire alanları ile yaz aylarında doğada zaman geçirmek için Muğla’da gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.
148- Çubucak Tabiat Parkı
Muğla ilçesi sınırlarında yer alan ve Türkiye’nin en büyük orman kampına ev sahipliği yapan Çubucak Tabiat Parkı, hem kamp yapmak hem de temiz havada spor yapmak için ideal bir yer. Doğal güzelliğinin korunması için 1971 yılında milli park ilan edilen ve 20 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan tabiat parkı, 400 çadır ve 35 karavan kapasitesiyle her mevsim ilgi görüyor.
Tertemiz hava piknik yapabileceğiniz mesire alanları, kalabalıklardan uzakta masmavi denizin tadını çıkarabileceğiniz gizli koyları, küçük şelaleleri ve göletleriyle keyifli bir doğa gezisi yapabileceğiniz Çubucak Tabiat Parkı, Muğla merkezine sadece 72 kilometre uzaklıkta.
149- Apostol Kilisesi
Muğla’nın özellikle yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olan Apostol Kilisesi, Bodrum tekne gezilerinin popüler mola noktası olan Tavşan Adası üzerinde yer alıyor. Eski adı Apostol Adası olan Tavşan Adası’nda denize hakim bir konumda M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen kilise, etkileyici mimarisi ve tarihi önemi ile çok ilgi görüyor. Devasa sütunlarının ve eşsiz taş oymalarının bazı bölümleri günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış Apostol Kilisesi, bulunduğu konumdan sunduğu büyüleyici Ege Denizi ve Tavşan Adası manzarası için de gezilmeye değer.
150- Venedik Kalesi
Bodrum Yarımadası’nın en etkileyici tarihi yapılarından biri olan Venedik Kalesi, Bodrum’a 30 dakika uzaklıktaki Akyarlar beldesi sınırlarında yer alıyor. Büyüleyici Aspat Koyu’na hakim bir noktada inşa edilen etkileyici sularından harika fotoğrafları çekebileceğiniz antik yapı, sur kenarlarına bağlanmış rengarenk balıkçı tekneleri ile de benzersiz manzaralar sunuyor. Hem savunma hem de gözetleme amacıyla inşa edilen Venedik Kalesi’ne Bodrum’dan 20 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla ulaşabilir ve denizle bütünleşmiş bu güzel kaleyi gezebilirsiniz.