RİNOPLASTİ
Güzel bir burun nedir?
- Güzel burun, güzel bir araba veya güzel bir ev gibidir. Bunların hepsi bir dizi ortak özellik içerir.
- Simetri – çünkü simetri, hastalık taşımayan sağlıklı bir kişinin özelliğidir.
- Denge ve Orantı – çevresiyle uyum içinde olmak. Küçük bir yüz için küçük bir burun.
- Sizi çevrenizde fark edilir, imrenilir kılmak
- Kültürel veya sınıf takdiri – zenginlik, üst sosyoekonomik sınıf veya üst sosyokültürel sınıf özelliklerini ilişkilendirme
- Moda ya da o günün popüler değerlerini taşıyan
Bunların dışında herhangi bir nesneyi güzel olarak tanımlayabilmek için eklenmesi gereken birçok faktör vardır. Çıkarmamız gereken sonuç, güzelliğin aslında pek çok farklı değişkene bağlı olduğudur. Bu nedenle her biri farklı çerçevelere sahip milyarlarca insana hangi burnun yakışacağına dair genel bir kural oluşturmak oldukça zordur.
Aslında güzel bir burun hakkında pek çok kural, açı ve oran anlatılmıştır. Bu kurallar plastik cerrahi kitaplarında burun cerrahisinin ilgili bölümlerinde detaylı olarak anlatılmaktadır. Tüm plastik cerrahlar bu oranları çok iyi bilirler. Ama yine de hiçbir iyi plastik cerrah ameliyatlarında iletki ve santimetre ile ölçerek burun ameliyatı yapmaz. Bu oranlar sadece eğitim sürecinde önemlidir. Kitaplardaki güzel burun kuralları bu konuda başlangıç seviyesinde size yol gösterebilir. Ancak her insanın kendine has yüz hatlarını, yüz anatomisinin ırksal farklılıklarını ve hatta kültürel beklentilerini ve birçok faktörü bir arada değerlendirebilmek, esnek ve yaratıcı düşünebilmek bizi bir adım öteye taşıyor.
Burun estetiği düşünen kişilerin neredeyse tamamı burnunun bir özelliğinden rahatsızdır. Burun kemerinden, büyük burundan, düşük burun ucundan, çatının geçiş tabanından veya eğri burundan şikayet ederler. Hastanın şikayeti, tecrübeli bir cerrahın güzellik anlayışıyla örtüşen her şeyin üzerine inşa edileceği en önemli temel veridir. Bu noktada en pratik çözüm hastanın isteklerini profil fotoğrafı üzerinden simüle etmektir. Bir bilgisayar programı yardımıyla burnun başlangıç noktası, sırtı, yüksekliği ve burun ucunun açısı hastanın şikayetlerine göre şekillendirilir. Bu süreçte cerrah ve hastanın birbirini çok iyi anlaması ve iyi bir iletişim kurması çok önemlidir. İlk örnek burun bilgisayarlıdır. Bu plastik cerrahın hastasını daha iyi anlaması için önemli bir araçtır. Planlama ameliyatın neredeyse yarısıdır. Ama hepsi bu değil. Ameliyatı hasta ile birlikte dikkatlice planladıktan sonra ameliyat aşaması gelir.
Ameliyat
Estetik burun ameliyatı veya rinoplasti için farklı teknikler vardır. Bu tekniklerin her birinin avantajları veya dezavantajları vardır. İzsiz ya da izsiz olarak da adlandırılan kapalı ya da açık teknikler temel burun ameliyatı yöntemleridir.
Açık burun ameliyatında burun alt kısmında burun ucu ile dudak arasındaki bir noktadan bir kesi yapılır ve müdahale edilecek bölgelerde burun sırtından burun derisi kaldırılır. Gözle ameliyat yapılır. İçeride yapılacak her girişimde sadece dokunma değil, görüş hassasiyetimiz de önemlidir. Bu teknik ile burun ucu şekillendirilebilir. Çoğu hastada kesi yerinde oluşan iz 1 yıl sonra artık belli olmaz.
Kapalı ameliyat tekniğinde burunda herhangi bir kesi yapılmaz. Ameliyat yapılacak bölgeye burun içinden yapılan kesi ile ulaşılır. Burun derisine yapılan müdahaleler değerlendirilir. Burun ucuna yapılan müdahaleler bu teknikle daha zordur. Burun ucuna müdahale gerektirmeyen sorunun burun sırtına yapılacak müdahalelerle çözülebileceği durumlarda bu teknikle ameliyat yapılabilmektedir.
Burun sırtındaki küçük bir kemer nedeniyle rinoplasti düşünen hastaların büyük çoğunluğu daha ciddi sorunlar yaşamaktadır. Burun ucuna sıklıkla müdahale edilmesi gerekir. Bu nedenle burun estetiği operasyonlarının %90’ı açık burun ameliyatı tekniği ile yapılmaktadır.
Burun estetiği ve iç işlemler aynı seansta yapılabilir mi?
Burun içi ve dışı ile bir bütündür. Burundaki eğrilikler ve tıkanıklıklar genellikle burnun görünen kısmında şekil bozukluğu olarak fark edilir. Dıştan eğri veya deforme olmuş bir burun muhtemelen iyi nefes almıyordur. Bu nedenle burnun estetiği ve fonksiyonelliği birlikte değerlendirilmelidir. Burun şekli ile ilgili bir sorun nedeniyle rinoplasti düşünen hastaların bir kısmının daha önce buruna müdahale etmesi sık rastlanan bir durumdur.
Burnu şekillendirmeye yönelik ameliyatlarda burnun orta hattındaki kıkırdak yapının bir kısmının çıkarılması ve burnun bazı noktalarının desteklenmesi gerekir. Örneğin burun ucunun yüksekliğinin arttırılması, burnun şekillendirilmesi, burun çatısının daralmasının önlenmesi. Septoplasti veya kıkırdaklarının bir kısmının çıkarıldığı burundaki eğriliği düzeltmek için ameliyat olan hastalarda, burundan yeterli destek olmayacağı için kulak veya kaburga gibi ikinci bir bölgeden kıkırdak alınması gerekebilir. burnun içi. Bu ikinci bir işlem anlamına gelir. Bu nedenle eğrilik nedeniyle nefes alma şikayeti olan hastalarda burun şeklinde de sorun varsa iki işlemin birlikte yapılması daha uygun olacaktır.
Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonraki ilk yarım saat biraz sıkıntılı olabilir. Mide bulantısı ve titreme olabilir. Ameliyattan sonra burnunuzda plastik atel (destek) ve bantlar olacaktır. İlk 24 saat bunların üzerine soğuk uygulama yapılır. İlk akşam oldukça dayanılabilir bir ağrı olur ve ağrı kesici ile azaltılabilir. 2. günden sonra genellikle ciddi bir ağrı olmaz. Ameliyat sonrası morlukları azaltmak için ameliyat sırasında kan basıncını kontrol altında tutmak ve kontrollü çalışmak önemlidir. Ameliyattan sonra buz uygun şekilde uygulandığında morluk ve ödem daha az oluşur. Nadiren 1 haftayı geçen morluklar oluşabilir. Fakat bu durumda dahi bu morluklar kalıcı değildir. Hastalar ilk geceyi hastanede geçirirler. Ertesi gün reçeteli ilaçları ile otellerine gidebilirler. Birinci haftanın sonunda kontrol için kliniğe gelirler ve pansumanları alınır ve dikişleri alınır. Bir hafta daha kalacak olan buruna şeritler uygulanır ve hasta normal hayatına ve iş hayatına dönebilir. İlk bir ayda şişliklerin %60 – 70’i iner ve kabul edilebilir bir görünüm elde edilir. Burnun büyük ölçüde şeklini alması 1 yılı alacaktır. İlk aydan sonra oluşacak değişiklikler ilk yıla göre minimaldir. İlk bir ayda şişliklerin %60 – 70’i iner ve kabul edilebilir bir görünüm elde edilir. Burnun büyük ölçüde şeklini alması 1 yılı alacaktır. İlk aydan sonra oluşacak değişiklikler ilk yıla göre minimaldir. İlk bir ayda şişliklerin %60 – 70’i iner ve kabul edilebilir bir görünüm elde edilir. Burnun büyük ölçüde şeklini alması 1 yılı alacaktır. İlk aydan sonra oluşacak değişiklikler ilk yıla göre minimaldir.
İkincil ve Üçüncül Rinoplasti
İkincil rinoplasti terimi, daha önce ameliyat edilmiş buruna yapılan tüm ikincil cerrahi müdahaleleri tanımlamak için kullanılır. Daha açık bir ifadeyle başka bir cerrah tarafından yapılan ameliyattan memnun kalmayan hastalara yapılacak ameliyata verilen isimdir.
İkinci ameliyat için neden ayrı bir tanımlamaya ihtiyaç duyulmaktadır?
Çünkü buruna yapılan ikincil müdahaleler daha fazla tecrübe gerektirir ve bazı zorluklarla karşılaşılır. Ameliyat bölgesinde daha önce geçirilmiş ameliyata bağlı yapışıklıklar oluşur ve bu da düzeltilecek yapıların ortaya çıkmasını zorlaştırır.
Burun derisi önceden açıldığı için deri incelmiştir. Altta yatan kemik veya kıkırdakta milimetrik hatalar gösterebilir.
Bir önceki denemede burun kemiği veya kıkırdağından çok fazla çıkarılmış olabilir, önceki denemede meydana gelen mukoza (burun içi deri) ve kıkırdak hasarı nedeniyle burundaki orta hat kıkırdağında delik (delinme) oluşmuş olabilir. ameliyat.
Bir önceki ameliyat başka bir cerrah tarafından yapıldığından hastaya ilk ameliyatta tam olarak ne yapıldığı bilinmiyor.
Bu sebeplerden dolayı operasyon süresi daha uzundur.
Sekonder rinoplasti ameliyatlarında buruna eski desteğin sağlanması için vücudun başka bir bölgesinden kıkırdak veya fasya (kas zarı) getirilmesi gerekebilir. Sekonder rinoplasti ameliyatlarının neredeyse %90’ı bu tip greft gerektirebilir. Önceki ameliyatta burun içindeki kıkırdak veya kemik alındığı için genellikle burnun belirli bölgelerinde çökme olur. Bu çökmeler sadece kontrolsüz estetik ameliyatlardan sonra değil, burun orta hattındaki kıkırdağın eğriliğinde bu kıkırdağın çok fazla alındığı durumlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Bu tür ameliyatlarda hastalara kulak veya kaburga kıkırdağının alınabileceği anlatılır ve ameliyattaki duruma göre hangisinin alınacağına karar verilir.
Sekonder rinoplasti ameliyatlarında ise alçı atel ve ardından bandaj işlemi uygulanabilmektedir. Buruna ciddi bir müdahale yapılacaksa silikon tampon yerleştirilmesi gerekebilir. Bu durumun dışında sıklıkla tampona ihtiyaç duyulmaz.
Septum Sapması
Septum sağ ve sol delikleri ortadan ayıran yapıdır. Bu yapının ön kısmı kıkırdak, arka kısmı ise kemiktir. Bu yapı orta hatta düz olmalı ve her iki havalandırma deliğine eşit havalandırma sağlamalıdır.
Burun orta hattında septum olarak tanımlanan yapının eğriliğine septum deviasyonu (deviasyon-eğrilik) denir. Eğrilikler bir takım problemlere neden olur. Bölmenin bir tarafa eğik olması o taraftaki hava deliğinin daha az havalanacağı veya belki de hiç hava geçemeyeceği anlamına gelir.
Septum deviasyonu neden oluşur?
Bebeklik veya çocukluk dönemindeki travmalar ve burun kırıkları nedeniyle septum deviasyonu gelişebilir. Bazı durumlarda kıkırdak gelişimi sebepsiz yere eğri olabilir. Septum deviasyonu cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ancak kıkırdağın tüm eğrilikleri için cerrahi müdahale gerekli değildir. Önemli olan eğriliğin hastada bazı problemlere neden olmasıdır.
Burun estetiği ameliyatı ile septum deviasyonu ameliyatı ayrı mı yapılmalı?
Burun, işlevi ve yüz görünümündeki önemli yeri ile bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Burun kıkırdağında bulunan eğrilikler sıklıkla burun görünümünde sorunlara neden olur. Septum deviasyonu ameliyatı birçok cerrah tarafından basit bir işlem olarak tanımlanmış ve son yıllarda çok sık uygulanmaktadır. Eğer bir hasta daha önce rinoplasti ve septoplasti ameliyatı olduysa ve bu ameliyatta kıkırdak çıkarılmışsa sekonder rinoplastiyi yapan cerrahın işi çok zorlaşır. Burun dışına yapılan müdahalelerde burun ucunu yükseltmek, şekillendirmek ve burun sırtını desteklemek için kıkırdağa ihtiyaç duyulur. Bu kıkırdaklar septumdan yani burnun ortasındaki kıkırdaktan alınır. Bu kıkırdakların başka bir ameliyatta alınmış olması kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alınması gibi ek müdahalelere yol açabilir. Burun estetiği yapan cerrahların daha önce ameliyat edilmemiş bir burunda başarı şansı daha yüksektir. Bu nedenle burnunuzun şeklinden memnun değilseniz iki ameliyatı birlikte yaptırmanız daha doğru olacaktır.
Konka ne demek? Bu ne işe yarıyor? Bu yapılara burun estetiği ameliyatı ile müdahale edilebilir mi?
Konka, burnun yan duvarında bulunan ve burun boşluğundaki radyatörü andıran çıkıntılardır. Bu yapılar nefes alma sürecinde havayı düzenler ve ısıtır. Bazı durumlarda, bu yapılar olması gerekenden daha büyük olabilir. Bu nefes almayı zorlaştırır. Bu yapıların büyük olması sorun yaratıyorsa burun estetiği ile bu yapılar da küçültülebilir.
AMELİYATSIZ RİNOPLASTİ
Ameliyatsız burun estetiği başlığını kullanmamızın sebebi bu başlığın internette suistimal edilmesidir. Ameliyatsız yöntemler burun estetiğine alternatif değildir. Genellikle estetik burun oranlarına yaklaşmak için burunda geçici (8 – 12 ay) küçük değişiklikler oluşturmak amacıyla yapılan dolgu uygulamalarıdır. Ameliyat gerektiren burun bu yöntemle düzeltilemez.
Bu dolgu uygulamalarında neler kullanılıyor ve vücudunuza zararlı mı?
Dudaklara veya yüze uygulanan hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu dolgular belli bir süre sonra emilir. Uygulandığı bölgede emilene kadar hacim etkisi devam eder. Doku dostudurlar. Çok nadiren alerjiler veya yan etkiler meydana gelebilir.
Bu süreç ile neler başarılabilir ve hangi sorunlar çözülebilir?
Burun sırtındaki küçük çöküklükler ve asimetriler karşı taraf doldurularak kamufle edilebilir. Burnun başlangıç noktasının çok geride olduğu durumlarda burun, burun sırtına denk gelecek şekilde yükseltilebilir.
Burun üzerindeki küçük kemik çıkıntılar burun sırtı ve ucu doldurularak kamufle edilebilir.
Burun ucunun düşük olduğu durumlarda burun ucu hacimle doldurulur ve burun ucu daha kalkık gösterilebilir.
Bu uygulamalar için hekimin tecrübesi ve estetik algısı çok önemlidir. Çünkü bu tür uygulamalar için bir kural yoktur ve her hasta için ayrı ayrı planlanmalıdır.